Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup anklager nu justitsminister Morten Bødskov (S) for at skjule sandheden om den blodige bandekonflikt, der har hærget i især hovedstadsområdet i 2013.

- Jeg kunne godt få det indtryk, at problemet med bandekriminalitet er langt større, end politiet og Morten Bødskov fortæller offentligheden, siger Peter Skaarup og fortsætter:

- Jeg tror, at justitsministeren ved, at der findes mørketal, som han og embedsapparatet ikke ønsker frem. Tallene viser måske ikke det, som de ønsker, nemlig at politiet måske ikke har mandskab nok, og det vil de ikke fortælle, siger han.

Peter Skaarup bygger bl.a. sin fornemmelse på henvendelser fra betjente, der har fortalt, hvordan episoder bliver dysset ned, så offentligheden ikke får kendskab til, hvor stort problemet reelt kan være.

DF-politikeren har mistanke om, at politiet allerede i dag har den opgørelse, som han ønsker at se. Og Skaarup har flere gange forsøgt at få Morten Bødskov til at fremlægge en oversigt over alle skud- og voldsepisoder, der er banderelaterede.

Men det har ministeren afvist, og dermed får offentligheden ikke at vide, hvor omfattende bandekriminaliteten i virkeligheden er, lyder det fra Skaarup. I dag bliver kun skudepisoder registreret - og her ses en kraftig stigning. Tal fra Rigspolitiet viser nemlig, at antallet af skudepisoder eksploderede i første kvartal i år, hvor der var næste dobbelt så mange skudepisoder i de sjællandske politikredse som i hele 2012.

Siden nytår har en blodig bandekonflikt, der, ifølge politiet, handler om territorier og retten til at sælge og distribruere hash og anden form for narkotika, udspillet sig i de københavnske gader.

Men også områderne Tingbjerg, Høje Gladsaxe, Værebro og Kokkedal har været hårdt plaget af bandernes hærgen, der skaber utryghed efter mørkets frembrud.

Gemmer han tallene?

I foråret satte politiet med koordinerede aktioner hårdt ind over for banderne. Under flere storstilede aktioner blev et stort antal bandemedlemmer og banderelaterede personer anholdt og varetægtsfængslet. En stor del af dem sidder fortsat bag tremmer, mens politiet stadig er i gang med efterforskningen af de mange sager.

Men på trods af de seneste måneders mange aktioner og synlige resultater vil Peter Skaarup stadig have fremlagt en fuldstændig oversigt over alle banderelaterede skud- og voldsepisoder.

Retsordfører for Venstre, Karsten Lauritzen, erklærer sig enig i Peter Skaarups betragtninger og mener, at Bødskov holder tallene tilbage, fordi SF og De Radikale ikke ønsker at stramme kursen over for bandemedlemmerne:

- Det er meget normalt, når man har et problem, som man ikke kan løse, at man så lader som om, at problemet ikke findes. Det er præcis det, som Bødskov gør ved at skjule tallene for os, siger Karsten Lauritzen, mens Tom Behnke, den konservative retsordfører, tilføjer:

- Jeg støtter fuldstændig Peter Skaarup i, at hvis han vil have de tal, så skal han da have dem. Forudsætningen for at man kan løse et problem er, at man kender problemets omfang. Så det er relevant at få tallene frem, siger Tom Behnke. Også Liberal Alliance støtter Skaarup, meddeler retsordfører Simon Emil Ammitzbøll i en sms til BT.

De borgerlige er enige

Politiet udarbejder de såkaldte banderapporter, hvor ordensmagten løbende offentliggør resultaterne i kampen mod banderne, mens Politiets Efterretningstjeneste, PET, også holder øje med de kriminelle grupperinger. Men det er ikke tilstrækkelig information, mener Peter Skaarup.

- Hvis vi ikke kender problemets omfang, kan vi som politikere heller ikke træffe de rigtige beslutninger.

Dermed er alle borgerlige partier enige om at lægge pres på Morten Bødskov for at udlevere tallene. 

Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, er uenig med sine borgerlige kolleger. Han mener, at politikerne bør have mere tillid til politiet.

- Det kommer til at være et spild af ressourcer og koste politiet masser af mandskab, hvis det særskilt skal opgøres. Derudover får vi i retsudvalget jævnligt vurderinger fra Rigspolitiet, og der må vi som politikere også have tilllid til, at det fortæller os sandheden, siger Ole Hækkerup.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov, men ministeriet oplyser, at han er på ferie. Enhedslistens pressevagt oplyste i går, at ingen i partiet havde mulighed for at kommentere sagen, mens det ikke var muligt at få en kommentar fra SFs retsordfører Karina Lorentzen.

De Radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen, er ikke vendt tilbage på BTs henvendelse.