Fra Bent Fabricius-Bjerre over Thomas Blachman til Tim Christensen, Julie Berthelsen og Martin Brygmann. En række kunstnere fra alle hjørner af pop og rytmisk musik raser, fordi DR dropper UnderholdningsOrkestret som led i en ny spareplan, der også betyder op mod 200 færre stillinger i DR.

- Danmark bliver simpelthen fattigere, så enkelt kan det siges, mener Thomas Blachman, der er uddannet arrangør og komponist, og som har arbejdet sammen med DR UnderholdningsOrkestret ved flere lejligheder.

Da nyheden om DRs drastiske beslutning om at droppe det ene af sine tre store orkestre, de to andre er Big Bandet og Symfoniorkesteret, gik der ikke mange timer, før danske musikere fra alle miljøer protesterede.

- Afskaf Melodi Grand Prix, var den første skarpe kommentar på Facebook fra rockstjernen Tim Christensen, der sidste år var ved at blæse taget af DRs koncerthus, da han optrådte med UnderholdningsOrkestret.

Du kan allerede nu stille dit spørgsmål til generaldirektøren her (artiklen fortsætter under chatten)

Hvis du læser med fra mobilen, klik her for at komme til live-chatten.

- Jeg forstår ikke den prioritering, den må DRs ledelse revurdere, mener sangerinden Julie Berthelsen, der siden 1999 har sendt julehilsner fra Grønland, hvor UnderholdningsOrkestret har været den musikalske bund de fleste år.

- Jeg er grandprix-fan, men hvis det stod mellem UnderholdningsOrkestret og MGP, så blev det orkesteret, jeg valgte, siger Julie Berthelsen.

Alle de artister, BT har talt med, er enige om, at UnderholdningsOrkestret ikke kun har en stolt tradition på 75 år bag sig. Det er også en levende kulturfaktor, der både favner bredt og smalt, og som samtidig har etableret et unikt samarbejde med en lang række rock- og pop-kunstnere. Eksempelvis Bent Fabricius-Bjerre, Lars H.U.G., Tina Dickow, Efterklang, Under Byen, Rasmus Seebach og Tim Christensen, der skulle have spillet tre koncerter med orkesteret i 2015, hvoraf de to allerede er udsolgt.

Nu er de aflyst.

- Min vrede handler ikke om mine egne koncerter med det fremragende orkester, som jeg havde glædet mig til at spille med igen, siger Tim Christensen til BT.

- Det, jeg er vred over, er, at der bliver brugt mange penge på tom underholdning og overflade, og at man dropper et unikt orkester, der står for kvalitet og substans. Enhver burde have den oplevelse at sidde i DRs koncertsal og blive blæst væk af sådan et orkester. Det er verdensklasse, og det er en skandale, at de nedlægger det, siger Tim Christensen.

Han er en af de 20.000, der på få dage har skrevet under på en opfordring til DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn om at droppe planerne.

- Det er tegn på manglende visioner at nedlægge det orkester. Hvis man bruger dem rigtigt, så er de mesterlige. Den glød og intensitet, og den klang, kan ikke erstattes af noget andet, og de er i den grad blevet revitaliseret siden 90’erne, siger producer, komponist og arrangør Thomas Blachman:

- Jeg tror, at de har samarbejdet med samtlige danske pop-artister, og den genre, de står for, og den særlige timing, de har, kan ikke opleves andre steder. Danmark bliver fattigere uden det orkester, siger Blachman til BT.

- Jeg blev rigtig ked af at høre, at de nedlægger det orkester, for det er the missing link mellem klassisk og pop. Find de penge et andet sted og lad være med at spare på musikken, siger komponist og musiker Martin Brygmann til BT.


- UnderholdningsOrkestret er selvfølgelig et ’stort dyr’ at have gående, men det er fantastisk, at vi har et orkester, hvor niveauet er så højt. Som står for kvalitet, lyst til at prøve nye veje, og samtidig har en meget udadvendt profil, siger Morten Svenstrup, cellist i avantgarde-bandet ’Under Byen’, der har indspillet et album med DR UnderholdningsOrkestret:

- Vores samarbejde gik forbløffende godt, og vi lavede et super produkt i løbet af kun to dage, hvor vi normalt går og nørkler med det i mange måneder. Det er en meget velsmurt maskine, der fungerer rigtig, rigtig godt, siger Morten Svenstrup.

Mens ’Under Byen’ kun har optrådt enkelte gange med UnderholdningsOrkestret, er 89-årige Bent Fabricius-Bjerre den musiker og komponist, der har kendt DRs orkester indefra i længst tid.


- Det er en meget dårlig idé at nedlægge orkesteret, siger Fabricius-Bjerre til BT og opfordrer DRs ledelse til at droppe planerne.

- Det må kunne lade sig gøre at finde en løsning, så DR UnderholdningsOrke-stret kan fortsætte. Det virker ikke som om, de har gennemtænkt konsekvenserne, mener Bent Fabricius-Bjerre, der har arbejdet med det navnkundige orkester i sammenlagt syv årtier. Fra musicalmusik i klassikeren ’Forelsket i København’, filmmusikken til ’Poeten og Lillemor’, symfonisk musik i ’Peter Von Scholten’ og til de evigt klingende kendinge til ’Olsen Banden’ og ’Matador’.

I alt over 100 soundtracks til film og tv-serier har den legendariske komponist lavet med UnderholdningsOrkestret.

- Så det må ikke ende med et farvel til et mangeårigt samarbejde, som har betydet så meget for mine kolleger og min musik og for formidlingen af den, siger Bent Fabricius- Bjerre.

CHAT MED DRs GENERALDIREKTØR I DAG

I dag kl. 11.45 – 12.30 sidder DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn klar ved tasterne på bt.dk.

Efter DRs spareplan, hvor der skal nedlægges op mod 200 stillinger, svarer Rønn på dine DR-spørgsmål, som kunne være: Kan DR bevare kvaliteten, når de samtidig skærer yderligere ned? Hvad bliver der mere af, og hvad skal der skæres ned på? Skal der stadig være X Factor? Og tv-drama om søndagen? Og hvad skal der ske med julekoncerterne, rockkoncerterne med UnderholdningsOrkestret og Slotskoncerterne i Ledreborg?