Som i så mange andre henseender adskiller Donald Trump sig også fra den gængse politiker, når det kommer til de særprægede valgvideoer, han deler på sine sociale medier. Men selv om videoklippene kan virke både overdrevne, uprofessionelle og nærmest selvironiske for danskere, er de i virkeligheden led i en genial kommunikationsstrategi, som vi meget vel også vil komme til at se i Danmark.

Det fortæller direktør for kommunikationsbureauet Hou Media, Steffen Hou.

»Man skal ikke tage fejl - det er uden tvivl gennemtænkt, når Donald Trump vælger at dele de her videoer med sine følgere, selvom de måske ikke alle sammen er lige kønne at se på,« lyder det fra Steffen Hou, der uddyber:

»Virkemidlerne, der bruges i videoerne, er i hvert fald de samme, som i de professionelt producerede. Man har et budskab, som man får klart igennem til seeren uden så meget omsvøb.«

Steffen Hou hæfter sig blandt andet ved brugen af baggrundsmusik, som er med til at opbygge spænding, understrege pointer og fremhæve skrøbelige øjeblikke ved at stige og falde i lydstyrke og tempo på de helt rigtige tidspunkter.

Dertil ser man referencer til Donald Trump som præsident i form af hans store fly og kæmpe ejendom, hvilket skal lede tankerne hen på Air Force One og Det hvide hus.

Donald Trump har gennem valgperioden slået sig op på at være en mand, som siger det, folket tænker, på en måde, de kan forstå. Blandt andet gennem yderst bramfri udtalelser, der af mange betragtes som politisk ukorrekte.

At han skulle være folkets røst, understreger han, når han deler og fremhæver disse videoer på sine profiler på de sociale medier, forklarer Steffen Hou. For de skiller sig ud, da de efter sigende er lavet af hans supportere snarere end et hold af PR-folk, hvilket også kan ses.

»Den bedste til at sprede et positivt billede af dig er din kunde eller vælger. Det er dem, som har den største troværdighed, så når du kan få dem til at understrege, at du er frelseren, så står du stærkere end, hvis du selv siger, du er god.«

»Dertil sender det også et signal om, at du lytter til dine vælgere, når du vælger at dele deres videoer på din officielle side - og så slipper du jo også selv for nogle omkostninger, når du kan få dine egne supportere til at bruge deres fritid på at lave materiale for dig,« siger Steffen Hou.

Steffen Hou er ikke i tvivl om, at vi også vil se samme fænomen i Danmark, hvor politikere vil dele deres tilhængeres budskaber, fremfor den anden vej rundt.

»Det er tydeligt, at det virker, så man kan jo spørge sig selv - hvorfor ikke?« siger han, og forklarer:

»Valgvideoen bliver kun vigtigere og vigtigere fremover. Og det bliver ikke den store, professionelt producerede fil fra partiets hovedkontor, som kommer til at rykke holdninger og meninger på nettet. I højere grad bliver det den menige mand, der har et klart budskab.«

»Jeg er ikke i tvivl om, at danske politikere i højere grad end hidtil vil dele videoer og budskaber fra den almindelige dansker om udfordringer og emner, som politikeren selv gerne vil løse. Ikke i en sådan grad, som vi ser det i USA med Trump, men det skal nok komme.«