For præcis 15 år siden blev verden ramt af en frygtelig tragedie, da World Trade Centers to tårne styrtede i grus midt på Manhattan i New York. Officielt stod terrororganisationen Al Qaeda bag de meningsløse blodsudgydelser, men der florerer også mange konspirationsteorier, som giver et helt andet svar på hvad der skete den 11. september 2001.

Klokken var 8.46, da det nordlige tårn i World Trade Center blev ramt af et fly. 17 minutter senere blev det sydlige tårn ramt. Og så var kaosset totalt. Nu kunne det ikke bare være en fjumret amatørpilot, som ramte det første tårn; det måtte være terror.

Eller var det nu også det?

Mange tror ikke på den almene antagelse, at det var Osama bin Laden og terrornetværket al-Qaeda, som stod bag de frygtelige begivenheder for 15 år siden. Det har skabt grobund for et væld af konspirationsteorier, der alle har hver deres forklaring på, hvad der skete den skæbnesvangre morgen i USA.

Og de diskuteres stadig ivrigt på nettet.

Her er fem af de mest populære - og sejlivede - konspirationsteorier om 9/11:

1. En kontrolleret sprængning af World Trade Center?

Styrede World Trade Centers tre bygninger sammen som følge af spængladninger? Det mener visse konspirationsteoretikere.
Styrede World Trade Centers tre bygninger sammen som følge af spængladninger? Det mener visse konspirationsteoretikere. Foto: HENNY RAY ABRAMS
Vis mere

En af mest diskuterede konspirationsteorier handler om den måde, som de tre bygninger i World Trade Center faldt sammen på.

Det er kendt, at alle tre bygninger faldt lodret sammen, og det afstedkommer teorien om, at de styrtede på grund af en kontrolleret sprængning – og ikke på grund af brandene.

Det er især det faktum, at bygning 7 i World Trade Center ikke blev ramt af et fly, men alligevel faldt på samme måde som ’Tvillingetårnene’.

2. Var det et missil, der ramte Pentagon?

Konspirationsteoretikere mener, at det kan have været et missil, et mindre fly eller en ubemandet drone, der ramte Pentagon.
Konspirationsteoretikere mener, at det kan have været et missil, et mindre fly eller en ubemandet drone, der ramte Pentagon. Foto: LUKE FRAZZA
Vis mere


Teorien om, at Pentagon ikke blev ramt af et passagerfly, er også populær. Konspirationsteoretikere siger, at det i stedet var et missil, et mindre fly eller en ubemandet drone. Det er dog efterhånden blevet anerkendt, at det var et Boeing 757-fly, der ramte bygningen, og teoretikerne søger derfor svar på andre spørgsmål. Hvordan kan et fly manøvrere så godt, at det rammer præcis i Pentagon?

Der konspireres stadig om, at flyet blev styret fra selve Pentagon.

3. United Airlines 93 skudt ned af militærfly?

Det var ikke passagerer, der overmandede terroristerne, men amerikanske jagerfly, som skød United Airlines 93 ned.
Det var ikke passagerer, der overmandede terroristerne, men amerikanske jagerfly, som skød United Airlines 93 ned. Foto: DAVID MAXWELL
Vis mere

United Airlines Flight 93 styrtede på en mark i Pennsylvania. Den officielle forklaring går på, at passagerne fik overmandet terroristerne i cockpittet og på den måde afværgede, at flyet ville ramme en bygning og koste flere menneskeliv.

Konspirationsteoretikere mener, at flyet ikke blev kapret, men skudt ned af amerikanske jagerfly. De bygger deres teori på, at der blev fundet vragdele flere kilometer væk fra nedstyrtningsstedet.

4. Stod USA selv bag terrorangrebet?

Nogle konspirationsteoretikere mener, at det var USA selv, der stod bag angrebet 11. september 2001.
Nogle konspirationsteoretikere mener, at det var USA selv, der stod bag angrebet 11. september 2001. Foto: JOHN MOORE
Vis mere

Siden 11. september 2001 har der også været spekuleret meget i, at USA selv stod bag angrebet. Teorierne spænder vidt.

Nogle mener, at israelere stod bag, så de kunne skabe en aggressiv stemning med deres fjender i Mellemøsten.

Andre mener, at USA – måske endda med George W. Bush i spidsen – selv stod bag angrebet. USA skulle selv have stået bag angrebet for at retfærdiggøre krigen mod terrorisme i blandt andet Afghanistan og Irak. Der spekuleres også i, at USA ville have stigende omsætning i våbenindustrien eller ville have større kontrol med befolkningen.

5. Var terroristerne øgler, der forklædte sig som mennesker?

Ifølge englænderen David Icke var det rumvæsener i form af øgler, som forklædte sig som mennesker og angreb USA.
Ifølge englænderen David Icke var det rumvæsener i form af øgler, som forklædte sig som mennesker og angreb USA. Foto: NIC BOTHMA
Vis mere

En af de mest fjollede konspirationsteorier om terrorangrebet i 2001 handler om, at reptiler fra det ydre rum skulle have indtaget jorden. Det var den engelske forfatter og foredragsholder David Icke, som i 2002 kom med teorien om, at rumvæsener var ansvarlige for angrebet.

Rumvæsenerne skulle efter sigende have været reptiler, som var i stand til at ændre udseende, så de lignede mennesker. Rumvæsenerne skulle have samlet sig i logen ’Det babylonske Broderskab’, og logen tæller blandt andre George W. Bush og Dronning Elizabeth II. De skulle således være øgler forklædt som mennesker.

David Ickes teorier bliver dog afvist af mange som værende en stor omgang vrøvl.