Det er rigtig sjovt, og det holder dig i kontakt med venner og familie - men Facebook kan også give dig problemer.

KLIK DIG VIDERE OG LÆS OM DE STØRSTE FARER OG FÆLDER PÅ FACEBOOK

Danskerne er vilde med Facebook. Men det underholdende mødested kan koste dig mere end bare tid.

De færreste danskere er nemlig klar over, hvor mange fælder de kan rende ind i. I Forbrugerrådet har man længe været opmærksomme på problemerne på Facebook.

- En af de størster fælder er de virksomheder, der udnytter brugerne. Pludselig kommer der en besked på skærmen, hvor der står, at en af dine venner har udfordret dig til en quiz eller en IQ-test. Men det er i virkeligheden en maskine, der sender den besked. På den måde udnytter de ens loyalitet over for familie og venner. Man tænker »så må jeg hellere prøve. Og det er ikke i orden, mener jurist i Forbrugerrådet, Anette Høyrup.

Pas på dit mobilnummer

Nogle af de tests, der bruger metoden, kan ende med at koste dig penge, hvis du opgiver dit mobiltelefonnummer.

Anette Høyrup mener ikke, at danskerne ved, hvor mange oplysninger de giver videre, og hvad de faktisk er værd.

- Når du klikker på en applikation, som er en quiz eller test, så giver du rent faktisk et firma lov til at hente alle dine egne og dine venners oplysninger. De oplysninger har en kæmpe værdi på annoncemarkedet, fortæller Anette Høyrup.

Oplysningerne bliver brugt til at målrette reklamerne på siden, så de passer lige netop til dig og dine interesser. Men det er ikke det eneste sted, firmaerne reklamerer.

Farlige konkurrencer

- I Forbrugerrådet prøvede vi at være med i en konkurrence på Facebook. Til sidst skulle man skrive sin e-mailaddresse, og så var man med i konkurrencen. Vi vandt ikke noget, men en uge efter lå der over tyve mails i vores indbakke fra firmaer, der ville sælge alt muligt, siger Høyrup.

Anette Høyrup mener, at danskerne skal være mere kritiske, når de lægger billeder og oplysninger ind på profilen.

Risiko-analyse

- Man aner jo ikke, hvor de havner. Google vil gerne købe Facebook, så man skal lave en slags risiko-analyse med sig selv. Man kan spørge sig selv: ’må det her ligge på google i morgen?’ siger Anette Høyrup.

En anden Facebook-fælde er ifølge juristen, at det er stort set umuligt at slippe væk.

- Selv om man forsøger at slette sin profil, gemmer Facebook en kopi. Det er rigtig svært at fortryde på Facebook, lyder det fra Forbrugerrådets jurist, Anette Høyrup.

Læs med her på siden og bliv bedre rustet til at undgå de mange fælder på Facebook. Læs flere gode råd på Forbrugerrådets magasin TÆNKs hjemmeside www.taenk.dk.

KLIK DIG VIDERE OG LÆS OM DE STØRSTE FARER OG FÆLDER PÅ FACEBOOK

FARLIGE FACEBOOK: Her er fælderne, der kan koste dig dyrt

Applikationer er spioner
Hvilken frugt er du? Hvilken person fra Beverly Hills 90210 er du? Over 400.000 firmaer laver test på Facebook. Undgå dem! Ofte er de ikke engang sjove, men du kommer også til at godkende, at testen kan læse dine oplysninger. Ikke nok med det, de kan også gå ind i alle dine venners profiler og støvsuge dem for oplysninger. Og så bliver du tit spammet med junkmail hurtigt derefter.

FARLIGE FACEBOOK: Her er fælderne, der kan koste dig dyrt

Profil kan koste dig jobbet
Hvis du søger job så overvej, hvad du har liggende på din Facebook-profil. Skulle din mulige kommende chef tjekke dig på Facebook, kan det ødelægge din ellers seriøse jobsamtale, hvis du har billeder af dig selv fra den sidste julefrokost, hvor du fik lidt for meget snaps, eller hvis du er medlem af ekstreme eller mærkelige grupper. Sørg derfor for at rydde op i din profil jævnligt.

FARLIGE FACEBOOK: Her er fælderne, der kan koste dig dyrt

Test kan flå dig
Hvis du bliver tiltrukket af en reklame for IQ-test eller lignende, så gå udenom. Når du klikker dig ind på for eksempel IQ-testen, skal du til sidst oplyse dit mobilnummer. Resultatet vil så blive sendt til din telefon. Med småt står der, at det koster 45 kr. Tjenesten kan blive ved med at sende dig dyre beskeder, så afvis fra begyndelsen af.

FARLIGE FACEBOOK: Her er fælderne, der kan koste dig dyrt

Svært at slippe af med profil
Mange er ikke klar over, at det rent faktisk er umuligt at slette en Facebook-profil. Du kan kun deaktivere den. Men den vil stadig være et sted på internettet, og hvis du googler dit navn, kommer den frem. Derfor er der god grund til at overveje, hvilke billeder og oplysninger, du har liggende.

FARLIGE FACEBOOK: Her er fælderne, der kan koste dig dyrt

Indbrudstyve lurer
Indbrudstyvene har også opdaget Facebook. Her er der nemlig rige muligheder for at tjekke ud, om du har billeder af dit hjem, og om der i så fald er noget, der er værd at stjæle. De kan også let se, om du er på ferie, alt for mange af os skriver: »Sidder på en strand i Thailand« eller lignende, når vi er ude at rejse. Undgå derfor at skrive på din profil, at du skal på ferie!

FARLIGE FACEBOOK: Her er fælderne, der kan koste dig dyrt

Hold øje med billeder
Alle kan lægge billeder ind - også af dig. Hold øje med, om du bliver noteret på venners billeder, fordi der er nemlig ingen rettigheder over billederne, og Facebook kan uden problemer give dem videre til kommercielle formål - for eksempel reklame. Du kan heldigvis sagtens slette noteringen, så der i det mindste ikke står, at det er dig.

FARLIGE FACEBOOK: Her er fælderne, der kan koste dig dyrt

Stram indstillinger
Du kan let bestemme, hvem der skal kunne se din profil. Skal alle i dine netværk kunne se dig? Kun dine venner? Eller også dine venners venner? Det bestemmer du. Du kan også have en åben profil, men begrænse dine billeder, så det kun er dine venner, der kan se dig på dine sidste feriebilleder.

FARLIGE FACEBOOK: Her er fælderne, der kan koste dig dyrt

Irriterende grupper
'Folkebevægelsen for indførslen af dromedarer i de danske skove', 'Ulrik Wilbek skal føde mine børn' og 'Papegøjer og mennesker'. Det er blot nogle af de åbenbart millioner af Facebook-grupper, som det store flertal af verdens befolkning sagtens kunne undvære at være med i, men alligevel melder sig ind i. Men pas på med det. Grupperne sender ofte spam ud, som oversvømmer din inbox.

FARLIGE FACEBOOK: Her er fælderne, der kan koste dig dyrt

Svindlere vil have penge
Mange Facebook-profiler verden over er blevet kapret af svindlere, som derefter har kontaktet profilens venner og bedt om at låne penge til dit og dat. Svindelnummeret har allerede snydt mange. Tjek historien først over telefonen til din ven eller dine bekendte, før du overfører en øre.

FARLIGE FACEBOOK: Her er fælderne, der kan koste dig dyrt

Hackere - fra Facebook til din netbank
Hackere roder jævnligt rundt på Facebook. Forbrugerrådet opfordrer derfor til, at du tænker dig grundigt om, inden du vælger kodeord. Lad være med at bruge det samme, eller noget der ligner, til din netbank, din kode til SKAT eller andre vigtige sider. Brug heller ikke kodeord, der er alt for nemme at regne ud. Det allerbedste er, at skifte kodeord jævnligt.