Den danske prinsgemal vækker endnu engang opsigt, fordi han i går udtrykte frustation over at han ikke kan få titlen som 'konge' foran verdenspressen. Det har han gjort før.

1996: I selvbiografien »Skæbne forpligter« udtrykker Prins Henrik første gang frustration over placeringen i det royale hierarki. »Alt godt tillægges chefen, alt dårligt nummer to... I værste fald beskriver det sarkastiske billedsprog os som skødehunde, der tripper bagefter, nogle gange i snor, som sidder pænt for en sukkerknald, og som frem for alt ikke siger noget...« skrev han om sin rolle som prinsgemal.

2002: Dronning Margrethe var forhindret som vært for nytårskuren på grund af to brækkede riben, og kronprins Frederik tog over. Det var prins Henrik tydeligt frustreret over. I et interview med BTs Bodil Cath fortalte han for første gang offentligt om at føle sig degraderet og som »et ligegyldigt vedhæng«. Prins Henrik strejkede og tog en tænkepause på sit vinslot i Caix i Frankrig.

2007: Prins Henrik siger ifølge Ekstra Bladet til det franske ugeblad Point de Vue, at han vil være »Kong Henrik«. »I dag får en konges kone titlen dronning. Men en regerende dronnings mand bliver ikke konge ved ægteskab. Offentligheden er tilbøjelig til kun at anerkende dronningen. Således bliver parforholdet skævt, ikke privat, men i offentlighedens øjne,« siger prinsgemalen.

2009: Ved folkeafstemningen i 2009, hvor drenge og piger blev ligestillet i tronfølgen, blev der spurgt ind til prinsgemalens generelle holdning til ligestilling. »Jeg håber, at mænd vil blive lige så ligestillede som piger,« sagde prinsen. Det blev igen opfattet som frustration over hans placering i det royale hierarki.

2013: Prins Henrik stiller igen op til interview med det franske ugeblad Point de Vue sammen med sin svigerdatter prinsesse Marie, der også stammer fra Frankrig. Han siger ifølge Ekstra Bladet: »Du, min kære svigerdatter, har et normalt ægteskab, hvor du og din mand er lige. Han er en prins, og du er en prinsesse. Men sådan er det ikke i mit tilfælde. Der er ingen grund til, at jeg ikke skulle være på samme niveau som min kone«.

2015: Under et interview med de hollandske medier omhandlende terroraktionen mod Danmark, blev prins Henrik spurgt ind til hans status som prinsgemal og ikke konge. »Hvorfor skal jeg være under min kone? Hvorfor?« spurgte prins Henrik ud i lokalet og gav flere historiske eksempler på andre lande, hvor de godt kunne gøre dronningers ægtemænd til konger.