Politisk kommentator Joachim B. Olsen svarer her på spørgsmål fra B.T.s læsere. Send dit eget spørgsmål til dansk politik nederst i artiklen.



Spørgsmål fra Jesper:
»Bliver Pia Olsen Dyhr statsminister efter næste valg?«

Joachim B. Olsens svar:
Nej, der ingen chance for, at Pia Olsen Dyhr bliver statsminister efter næste valg. 

For det første er det ikke sandsynligt, at SF bliver større end Socialdemokratiet. 

For det andet har Mette Frederiksen de afgørende mandater. Mette Frederiksen kan gå over midten og forsøge at danne en ny midterregering. Det giver Mette Frederiksen og Socialdemokratiet nogle helt andre forhandlingsmuligheder end Pia Olsen Dyhr og SF. 



Spørgsmål fra Bent:
»Det føles som om Venstres formand har svært ved at komme igen som politiker efter sin sygdom, hvor han var borte et halvt års tid. Det føles som om han er i tvivl om han er venstremand eller radikal, for han er hurtig til at skifte mening. Det føles som om Venstre er på vej ud af dansk politik. Vil en ny formand være i stand til at redde Venstre?«

Joachim B. Olsens svar:
Venstres helt store problem i dag er, at partiet er brækket over i flere partier. 

Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne har taget de mere konservativt indtillede Venstre-vælgere og Lars Løkke Rasmussens Moderaterne har taget mange af Venstres vælgere i byerne. 

Derfor tror jeg ikke, at en ny formand nødvendigvis vil kunne føre Venstre tilbage til 20-25 procent af stemmerne.  

Jeg er - ligesom dig, Bent - tvivlende overfor, om Jakob Ellemann Jensens midtersøgende linje er svaret for Venstre. Midterpartier er altid relativt små. Tænk bare på Radikale Venstre, Kristendemokraterne, Centrumdemokraterne etc. Venstre forsvinder dog ikke. Dertil har de for mange trofaste kernevælgere. 



Spørgsmål fra Mie:

Hvorfor er der ingen der taler om at skattelettelser giver lige så store problemer ift inflation som øget offentlig forbrug?

Joachim B. Olsens svar:
Skattelettelser puster ikke til inflation i samme omfang som offentligt forbrug. 

Når politikerne øger det offentlige forbrug med en milliard, så bliver den milliard brugt. Den økonomiske aktivitet i samfundet stiger altså med en milliard. 

Hvis politikerne sænker skatten med en milliard, så vil borgerne spare nogle af pengene op. De vil også investere nogle af pengene. Alle pengene vil altså ikke blive brugt her og nu, som tilfældet er med offentligt forbrug. 

Lyt til B.T.s politiske podcast 'Slottet & Sumpen' med Joachim B. Olsen og Anne Kirstine Cramon: