Nye dokumenter og et pres fra et flertal i Folketinget har torsdag fået justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at genåbne Tibetkommissionen og indsætte nye medlemmer. Det oplyste ministeren på et pressemøde i Justitsministeriet.

»Der kan ikke findes to holdninger om, at denne her sag skal afdækkes. Det er noget rod og utilfredsstillende, at der nu to gange er kommet nye ting frem. Vi foreslår at genindsætte Tibetkommissionen. Vi kan ikke have en ny situation, hvor der er tvivl om, om kommissionen har fået adgang til det materiale, de skal bruge,« siger Søren Pape Poulsen.

Kommissionen fik ikke adgang til en række slettede mailbokse, fordi de ifølge Rigspolitiet ikke kunne genskabes. De e-mail er senere fundet på en sikkerhedskopi, og yderligere mailbokse er dukket op efter en rutinemæssig gennemgang af Rigspolitiets servere.

Flertal i Folketinget

Ministeren har selv tidligere afvist, at der skulle være grund til at genåbne kommissionen, og det er også første gang nogensinde, at en undersøgelseskommission genåbnes efter pres fra et flertal i Folketinget. Fra blandt andre Mette Reissmann, der er medlem af retsudvalget for Socialdemokratiet.

»Der er fundet mails, som kan genskabes, og vi ved jo ikke, hvilken betydning det får for resultatet af kommissionens undersøgelse. Jeg synes, det er mærkeligt, og jeg undrer mig meget over, at man først nu, efter det hele er afsluttet, finder ud af, at der er mails, der burde have indgået i undersøgelsen,« siger Mette Reissmann.

Også regeringens støtteparti Dansk Folkeparti har lagt pres på ministeren. Partiets udenrigsordfører sagde torsdag inden justitsministerens pressemøde, at kommissionen skal have mulighed for at læse de genfundne e-mail.

»Tibetkommissionen skal om nødvendigt genåbnes, så den kan læse de e-mail, som Udenrigsministeriet ikke har udleveret,« siger Søren Espersen.

Ny kommission

Søren Espersen advarer imod, at Tibetkommissionen bliver en ny Farum-kommission, hvor der skulle 12 år og 53,4 millioner og 222 afhøringer til for at undersøge den daværende Farum-borgmester, Peter Brixtofte.

»Det skal være en begrænset, pragmatisk, hurtig gennemgang af Tibetkommissionens formandskab. Det skal gå stærkt,« siger Søren Espersen.

Før kommissionen kan komme med sin endelige afgørelse, skal den have nye medlemmer, og et nyt kommissorium skal skrives. Spørgsmålet, som kommissionen skal finde svar på, er det samme: Hvem gav ordren til, at demonstranter skulle gemmes af vejen og have deres tibetanske flag konfiskeret under det kinesiske statsbesøg i 2012?

Den daværende kinesiske præsident, Hu Jintao, skulle efter sigende ikke tabe ansigt, og derfor bad en kinesisk sikkerhedschef om, at man fjernede 'ulovlige flag'. Det afviste politiets indsatsleder, Henrik Orye. Men ordren blev givet alligevel, og to politimænd står med ansvaret. De slettede e-mail tilhørte ledende medarbejdere i politiet.