Efter BT's afsløring af, at der blandt de 145 personer, som PET mener er rejst i krig for Islamisk Stat, er folk på dansk førtidspension og sygedagpenge, kræver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nu en tilbundsgående undersøgelse af omfanget af syrienskrigere på sociale ydelser, og om der i sagerne er fusk med blandt andet lægeerklæringerne.

»Hvis man er på førtidspension kan man efter min opffatelse ikke være i en krigszone. På baggrund af jeres henvendelse har jeg nu besluttet, at jeg vil lave en kortlægning fem år tilbage for at finde ud af, hvor stort et problem det er. Ikke mindst for at se på, om der kan gøres noget ved dem, som højst sandsynligt både kan have været førtidspensionister og ude af landet og i krig. Det giver absolut ingen mening,« siger Troels Lund Poulsen, som kræver svar på, om der er blevet svindlet med blandt andet lægeerklæringerne i de sager, hvor syrienskrigere har fået tilkendt førtidspension og sygedagpenge.

»Vi skal se på, hvad der ligger til grund for sagerne. Jeg har ikke grundlag for at sige, at de lægeerklæringer ikke er rigtige, men det er klart, at når der bliver rejst mistanke af den karakter, som vi ser nu, så synes jeg, at vi bliver nødt til at undersøge, hvor mange tilfælde vi potentielt taler om, som vi ikke har viden omkring, og se, hvad der er årsagen til de forskellige ydelser, som folk har fået, og hvad der ligger til grund for dem. Der er lægeerklæringer et vigtigt element, når vi taler om føritdspension,« siger ministeren.

Troels Lund Poulsen tvivler grundlæggende på, at førtidspensionen til syrienskrigere kan være berettiget:

»Det er selvføgelig sådan, at man som førtidspensionist godt må forlade Danmark og rejse andre steder hen. Men hvis det er sådan, at man opholder sig i en krigszone og direkte eller indirekte tager del i krigshandlinger, så er det ikke noget, der på nogen måde fulgter med, at man kan få førtidspension. Det er man jo netop tilkendt, fordi man vurderer, at man slet ikke er i stand til at have et arbejde eller en tilknytning til arbejdsmarkedet.«

Regeringen har netop haft en lov i høring, som skal stramme grebet om syrienskrigere og blokere for en lang række ydelser, hvis en person er gået i krig for Islamisk Stat. Fænomenet kom frem i december, hvor Ekstra Bladet kunne fortælle, at 36 syrienskrigere var på kontanthjælp eller dagpenge. Forslaget bliver fremsat i Folketinget i løbet af foråret. Og allerede nu slår ministeren fast, at de nye oplysninger også vil indgå i arbejdet med den endelige lovtekst.

»Vi bliver også nødt til at analysere, om der er mulighed for at revurdere sager, hvor folk har været på førtidspension i Alleppo eller andre steder. Det er sådan i dag, at man ikke bare i al evighed kan være tilkendt en førtidspension. Der er mulighed for at genoptage nogle førtidspensioner. Det skylder vi at gøre. For en førtidspensionist, som tager til Syrien og deltager sammen med IS, det er en for meget. Det kan vi ikke acceptere,« siger ministeren.

​»Det er en kæmpestor skandale, at vi udbetaler penge af velfærdskassen i Danmark til folk, der tager til Syrien eller andre steder i verden og undergraver det demokrati, som vi har kæmpet for i mange hundrede år i Danmark. Vi må tage det her meget seriøst og alvorligt. Det handler om sammenhængskraften i Danmark,« siger ministeren.

Sagen kommer, efter at BT har afsløret, at en 135 sager om indfødsret skal gå om, fordi der er mistanke om fusk med de lægeerklæringer, der skal give udlændinge dispensation til at få dansk statsborgerskab uden at bestå indfødsretsprøven og leve op til danskkravet. I alle sager er det den samme psykiater, der står bag lægeerklæringerne. En stikprøve fra Styrelsen for Patientsikkerhed har afsløret, at han i 10 konkrete sager har stillet udokumenterede diagnoser, og han har derfor fået frataget retten til at udskrive lægeerklæringer.