Uenighederne mellem Enhedslisten og Socialdemokratiet synes atter at blusse op, efter socialdemokratisk profil i et debatindlæg slår fast, at en S-regering ikke vil lade sig diktere af »den yderste tosse« i Enhedslisten. Pelle Dragsted kalder indlægget for arrogant og beskylder Socialdemokratiet for »afpresning«.

Der er blevet skrevet mangt og meget om sammenholdet i blå blok de seneste måneder, hvor navnlig Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har haft vanskeligt ved at finde fælles fodslag.

Men ovre i den modsatte blok, den røde, synes der ligeledes at være ridser i lakken.

Forleden skrev Socialdemokratiets Nick Hækkerup (S) et debatindlæg i Berlingske, hvor han først analyserede på samarbejdsvanskelighederne i blå blok, inden han afslutningvis vendte blikket mod sit eget parti og dets forventelige støtter ved et eventuelt magtskifte.

»(...)den bekymrende eftertanke er, at problemet ikke kun er støbt ind i blå blokpolitik, men i samme grad vil være det i rød,« skriver Nick Hækkerup.

»For os i Socialdemokratiet er det helt uacceptabelt at komme derhen, hvor den yderste tosse i Enhedslistens hovedbestyrelse bestemmer en kommende S-ledet regerings skæbne,« hed det efterfølgende.

Dermed syntes Nick Hækkerup at henvise til de principper, Enhedslistens hovedbestyrelse vedtog i efteråret, og som tillader venstrefløjspartiet at trække sin støtte til en socialdemokratisk regering, hvis den indgår store aftaler med højrefløjen, som grundlæggende strider imod Enhedslistens principper.

Hos Enhedslisten har Pelle Dragsted (EL) dog svært ved at se ræsonnementet bag Nick Hækkerups indlæg.

»Allerførst vil jeg sige, at jeg synes, det er trist overhovedet at kalde nogen politiske kolleger for tosser. Det hører ingen steder hjemme, og det er dårlig opdragelse,« siger Pelle Dragsted.

Han ser indlægget og tonen som et udtryk for »arrogance« og »manglende forståelse af magtforhold«.

»Han taler til et parti, hvis mandater, man bejler efter, for at kunne sætte sig i en ministerstol. Det ser ikke kønt ud«.

Pelle Dragsted hæfter sig ved, at Nick Hækkerups slet skjulte kritik ikke står alene. Inden nytår var det Christina Antorini (S), der i Politiken opfordrede Enhedslisten til at »vende sin politiske energi imod Løkke-regeringens blå-sorte politik snarere end at bruge alt krudt på at diskutere ultimative krav til Socialdemokratiet«.

»Jeg læser dem som et udtryk for en holdning hos S-toppen, som, jeg synes, er problematisk. At de partier, der skal bringe en til magten, dem synes man på samme tid lugter,« siger han.

Når Enhedslisten i efteråret justerede sine principper for det parlamentariske arbejde, så det var muligt at trække støtten til en socialdemokratisk regering, skete det ifølge Pelle Dragsted i erkendelse af, at man under S-R-SF-regeringen følte sig afpresset i de situationer, hvor man var uenige med Socialdemokratiet.

»Så lød svaret: Hvis I ikke støtter os, så er det jeres skyld, hvis der kommer en borgerlig regering. Og den afpresningsstrategi kommer vi ikke til at acceptere med de nye vedtægter,« siger han.

Socialdemokratiet vil jo sige, at det er jer, der afpresser med den ændring i principperne?

»Jeg synes, de sidste måneder har vist, hvordan Liberal Alliance overspillede deres kort og forsøgte at ændre mandatets logik via trusler. Sådan opererer Enhedslisten ikke. Vi kan godt tælle mandaterne, men vi har til gengæld sagt meget klart, at en S-regering, der sidder på vores mandater, skal operere inden for nogle grundlæggende, røde linjer,« siger Pelle Dragsted.

»Det betyder, at de ikke bare kan gå over til højrefløjen og hente mandater til eksempelvis at hæve pensionsalderen eller skære i kontanthjælpen, hvis vi ikke vil være med. Hvis de ønsker at basere de store økonomiske aftaler på højrefløjens mandater, så vil det være mere ærligt at søge et regeringssamarbejde med højrefløjen«.

Tror du, det er realitisk, at der ved et eventuelt magtskifte kan komme en velfungerede rød regeringsmagt, hvis I allerede nu fremstår splittet?

»Jeg tror, vi skal bruge tiden op mod et valg på at snakke mere om de ting, vi er samlet om. Som at vi er mere ambitiøse på det grønne område, at vi alle sammen er mod kontantshjælpsloftet og en række andre punkter. Og her har jeg da en klar opfordring til Mette Frederiksen om at række ud og gøre det - ellers skal vi nok gøre det«.

Ifølge Nick Hækkerup skal hans indlæg ses som »en oprigtig« advarsel mod, at rød blok lander i samme fastlåste situation, som den blå blok har befundet sig i det sidste halve år.

»Når vi har været igennem et efterår og set, hvor dillentantisk det har været i blå blok, så er vi nødt til at snakke om, hvordan vi kan undgå det samme i rød blok,« siger han.

Men med det her indlæg synes du at slå ridser i lakken hos rød blok, hvorfor ikke fokusere på de ting, I er enige om?

»Med sine vedtægter har Enhedslisten bragt os i en situation, hvor at hvis vi ikke følger deres ultimative linjer, så vil de vælte os. Jeg tror, der er meget, vi ville kunne samarbejde med Enhedslisten om: klimapolitik og socialpolitik, men vi kan ikke deponere hele vores handlekraft hos Enhedslisten.«

»Det ville ikke være godt for Danmark, det ville ikke være godt for Socialdemokratiet«.