Første halvår af 2015 har været en fest for boligsalget. Den negative spiral fra krisen er vendt, og det giver gode muligheder for begge sider af håndtrykket, fastslår eksperter. Få del i boligfesten med eksperternes råd - hvad enten du er køber eller sælger.

Lav rente, mere tryghed og bedre økonomi. Der er grund til at hejse flaget i baghaven som boligejer, hvis man overvejer at sælge. Antallet af bolighandler er steget markant i første halvår af 2015 i forhold til samme tidspunkt sidste år. Som noget nyt er også mange yderkommuner begyndt at vågne efter mange års dvale. Den negative spiral fra krisen er vendt, og det giver gode muligheder for begge sider af håndtrykket, fastslår eksperter.

Opret abonnement på PLUS og få del i boligfesten med eksperternes bedste råd. Se blandt andet det store Danmarkskort over salget af villaer, ejerlejligheder og rækkehuse.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Boligsalget buldrer frem
  • Stort Danmarkskort: Se stigningen i salg af boliger i din landsdel
  • 4 gode råd til køber
  • 4 gode råd til sælger

 

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.



Lav rente, mere tryghed og bedre økonomi. Der er grund til at hejse flaget i baghaven som boligejer, hvis man overvejer at sælge. Antallet af bolighandler er steget markant i første halvår af 2015 i forhold til samme tidspunkt sidste år. Som noget nyt er også mange yderkommuner begyndt at vågne efter mange års dvale. Den negative spiral fra krisen er vendt, og det giver gode muligheder for begge sider af håndtrykket, fastslår eksperter.

Det er alle landsdele, der oplever fremgang i salg af villaer, ejerlejligheder og rækkehuse. I alt lyder stigningerne på henholdsvis 28,6%, 42,9% og 59,9%. Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea, fortæller, at det også går bedre i de hårdt prøvede landområder.

»Det er positivt mange steder i landet, og vi forventer, at det vil se endnu bedre ud for yderkommunerne,« siger Lise Nytoft Bergmann.

’Nu drejer det’

Det er en nylig opgørelse fra boligsiden.dk, der viser det boomende boligsalg. For eksempel er salget af villaer og rækkehuse steget næsten 25% i Guldborgsund Kommune, som ligger på Lolland-Falster, når man sammenligner tallene fra første halvår 2015 med samme periode sidste år. Hos EDC og Home mærker man tydeligt den øgede aktivitet. »Det er vanvittig godt. Mange mennesker har ikke haft mulighed for at flytte på grund af den dårlige stemning i markedet under og efter krisen. Nu drejer det den anden vej,« siger en ikke overraskende glad kommunikationschef fra Home Mads Ellegaard.

Den største faktor er den fortsat lave rente. Men også tiltroen til egen og landets økonomi, mere sikkerhed angående beskæftigelsen og den stigende optimisme vækker lysten til at handle. Samtidig ser problemerne i Grækenland ud til at prelle af på danskerne.

Blod på tanden

»Det har med god grund givet blod på tanden hos mange købere,« siger Lise Nytoft Bergmann, der forklarer, at stigningen i yderkommunerne skyldes, at man ofte ser boligpriser sprede sig som ringe i vandet. Når boligpriserne begynder at stige i København, bliver det stadig mere gunstigt at købe i kommuner længere væk.

Derfor forventer Home da også, at den gode stemning vil fortsætte.

»Vi har holdt en relativ høj aktivitet, efter renten er steget. Vi er stadig 25% over antallet af handler i forhold til sidste år, og vi forventer stadig, at vi vil ligge markant over,« siger Mads Ellegaard.

Der er rigtig mange købere i markedet i øjeblikket, hvor især studiebyerne - med København og Aarhus som frontbyer - stadig oplever en kæmpe tilflytning. Det har været med til at presse priserne op. Men priserne på især ejerlejligheder i de områder er nu så høje, at man som køber skal tænke sig om og have en lang tidshorisont. Der er nemlig en risiko for prisfald, hvis renten stiger.

»Vi anbefaler, at man køber en lejlighed for nytteværdien og ikke som en investering. Renten kan være svær at forudsige, men vi forventer, at vi vil se stigninger i en overskuelig fremtid, så det kan medføre prisfald,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun mener, at der stadig er mange områder, hvor der er billige boliger til salg. Et eksempel er, at man i kommuner uden for storbyerne kan få en stor villa til samme pris som en ejerlejlighed i København. Det faktum udnytter flere og flere.

I yderkommunerne er antallet af handler også stigende. Men de er stadig udfordrede og et godt stykke væk fra niveauet før krisen. Områderne har længe og er stadig fyldt med ejendomme, der har ligget til salg i rigtig lang tid. Af samme årsag kan der ske lidt af hvert med priserne.

Optimisme

»Der vil blive solgt boliger, der har været til salg meget længe. De vil trække ned i prisstatistikkerne, så derfor vil man ikke opleve drastiske prisstigninger i landområderne,« siger Mads Ellegaard.

Det store spørgsmål er, om man skal hoppe ud på boligmarkedet nu. Lise Nytoft Bergmann fra Nordea anbefaler, at man altid skal handle ud fra, hvad ens behov er og ikke se det som en investering. Hun mener dog, at man roligt kan se sig om efter et nyt sted at bo i øjeblikket.

»Nu er et godt tidspunkt både som køber og sælger. Renten er fortsat lav, og der er en god optimisme i markedet. Der er gode muligheder for at få solgt hurtigt, og som køber er der stadig mange områder, hvor priserne er lave,« siger hun.

 

4 GODE RÅD TIL KØBER

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

1. LAV RENTE
Selvom vi har set rentestigninger, er renten fortsat meget lav. Det er et stort plus, hvis man overvejer at skulle ud at købe nu. Den lave rente giver nemlig muligheder for at få et godt boliglån.

 

2. HOLD ØJE MED GRÆKENLAND
Uroen i det sydeuropæiske land gavner danskere, der skal ud at købe en bolig. Danmark bliver nemlig betragtet som en sikker havn for mange, og det presser renten ned.

 

3. USA
Der er lige nu mange forventninger om, at USA vil hæve renten. Melder de ud, at de først vil hæve renten i 2016, vil det ikke påvirke renten foreløbigt i Danmark, men melder de ud, at de gør det før, kan det presse renten op. Er man bekymret for en rentestigning i fremtiden, er det en god idé at vælge et fastforrentet lån for at dække sin risiko.

 

4.TÆNK LANGSIGTET
Man skal købe bolig, når man har behov for det - ikke som investering. Og så skal man have en tidshorisont på mindst fem år. Er tidshorisonten mindre, er det bedre at leje. Købs- og salgsomkostninger er nemlig så høje, at man skal ramme store prisstigninger for at vinde pengene tilbage.

 

4 GODE RÅD TIL SÆLGER


Som sælger står man rigtig godt lige nu. Der er rigtig mange købere på lejlighedmarkedet, men også på boligmarkedet. Mange har under krisen ventet med at aktivere deres ønske om at købe på grund af den dårlige spiral på markedet. Stemningen er vendt nu, og trygheden er vendt tilbage. Det gør, at folk nu fører deres ønsker om at flytte ud i livet.

 

Lige nu er det billigt at komme videre til en større ejendom, hvis man ønsker det, fordi renten er lav. Det er ekstra fordelagtigt, fordi det i øjeblikket er lettere at sælge i de fleste områder i Danmark.

 

Sælg før du køber. Selvom det nogle steder går hurtigt med salget, så kan salgstiderne være længere andre steder. Liggetiderne bliver højere, jo længere væk man kommer fra de store studiebyer. Derfor kan man stadig ende med at betale dobbelt husleje, hvis man køber, før man sælger.

 

Bytteforhold. Der er store prisforskelle på de større studiebyer i forhold til kommunerne, der ligger lige uden for. Har man eksempelvis en ejerlejlighed i København, kan man prøve at søge længere ud af byen. Her kan man få langt flere kvadratmeter for sine penge.