Det britiske kongehus sætter nu alle sejl ind på at finde ud af, hvem der lækkede de private filmoptagelser af en heilende, syv-årig Dronning Elizabeth. Det skriver engelske The Telegraph.

Den chokerende filmoptagelse kan stamme fra flere forskellige kilder. Originalen var opbevaret på Windsor-slottet, hvor Dronning Elizabeths personlige arkiver er under lås og slå. Desuden er der ifølge The Sun lavet flere kopier i årenes løb, og det kan altså være en af dem, som avisen har fået fingre i. Hvordan det præcis er foregået, skal en royal undersøgelse derfor finde ud af.

Sent fredag aften offentliggjorde tabloidavisen The Sun en 17 sekunder lang optagelse fra 1933. Her kunne man se en smilende og heilende, syv-årig Dronning Elizabeth, der sammen med sin tre-årige lillesøster Margaret og deres mor lærte at heile af deres onkel, der tre år senere blev til Kong Edward af England.

Lørdagsudgaven af avisen havde desuden en række billeder fra de 82 år gamle filmoptagelser og syv siders historier om filmklippet.

Foto: The Sun / Twitter
Vis mere

Muligt sagsanlæg
Kongehuset overvejer ifølge Sky News, om der skal sendes et sagsanlæg afsted mod avisen. Hvis de har fået videoen ved at overtræde loven, eller hvis de har brudt ophavsretsloven, kan det ende med et retsligt opgør.

Det er nemlig efter al sandsynlighed Dronning Elizabeths far, den senere Kong George d. 6., der står bag kameraet. Han er det eneste familiemedlem, der mangler på optagelserne, og han var kendt for flittigt at forevige familien. Hvis det er tilfældet, så tilhører rettighederne til klippet den royale familie.

Men først skal efterforskningen finde frem til hvem, der lækkede optagelserne til The Sun, og hvorfor de gjorde det.

En af Dronningens tidligere pressemedarbejdere Dick Arbiter fortæller til Sky News, at det muligvis er et tilfælde, at den royale nazi-hilsen er endt ude i offentligheden.

»Jeg vil gerne tro, at det uforvarende er blevet gevet væk som nogle harmløse optagelser fra 1933, uden at nogen egentlig vidste, hvad optagelserne rent faktisk indeholdt,« siger han til Sky News.

Historisk relevant
Offentliggørelsen førte til stor opstandelse og selv Kongehuset udsendte en kommentar om filmklippet. Her kaldte de avisens beslutning om at offentliggøre det private filmklip for »skuffende«

»Det er skuffende, at en video, der er optaget for otte årtier siden og tilsyneladende er fra Hendes Majestæts personlige familie-arkiv, er kommet andre i hænde og bliver udnyttet på denne måde,« lød det fra en talsmand fra hoffet.

The Suns ledelse har forsvaret sig med, at filmklippet har historisk relevans, da det kan belyse Kong Edwards forhold til nazismen. Og så har de nægtet at afsløre deres kilde. Det eneste, de har sagt om, hvordan de har fået fat i optagelserne, er, at de har fået dem på »lovlig vis«. Og at det desuden ikke er en kritik af Dronningen, hendes søster eller deres mor.

Onkel Edward blev konge i januar 1936 og abdicerede i december samme år, fordi han valgte at gifte sig med en borgerlig, amerikansk kvinde. Året efter besøgte han Adolf Hitler i Tyskland, hvor han også brugte nazi-saluten til at hilse på Hitler.

Du kan se hele videoen hos The Sun ved at trykke her.