Blomster, tårer og maskingeværer. Briterne er søndag vågnet op til et tragisk terrorangreb i hovedstaden.

BT er til stede i Borough Market, hvor terrorangrebet lørdag aften endte. Her stak gerningsmænd tilfældige personer ned, efter de havde påkørt fodgængere med en varevogn på London Bridge. 7 civile blev dræbt. 48 personer er sårede, hvoraf 21 af dem er i kritisk tilstand.

Gaderne, hvor gårsdagens terrorangreb udspillede sig, ligger i dag stille hen. De fleste butikker er lukkede og skodderne er rullet for. Den livlige trafik er blevet skiftet ud med betjente i refleksveste og maskinpistoler.

På flere gadehjørner ligger der blomsterbuketter og små skilte med billeder af hjerter og teksten ’turn to love for London’.

Nogle af dem, der er mødt op med blomster, er veninderne Nich og Iffy. De bor lige i nærheden og er tydeligt berørte af begivenhederne og giver hinandens arme et kort klem. Øjnene er fugtige, og de har armene fulde af tre buketter blomster.

»Det her er min by. Jeg går på gaden hver eneste dag, så det er så skræmmende, at det er lige her, det er sket. Selvom der efterhånden har været en del terror, er det vigtigt, vi ikke bliver immune og negligerer det. For det er rigtige, ægte mennesker, der bliver ramt. Derfor er et par blomster også det mindste, man kan gøre, for at vise sin solidaritet,« siger 28-årige Iffy.

En enkelt kiosk holder åbent, men 31-årige Jay Patel, der er butikkens bestyrer er ved at lukke ned for i dag. Fem timer før planlagt. Vejene i området er lukket af for trafik, så han har ikke fået leveret mælk, aviser og andre varer. Blomster har han ikke, og det er primært det, dagens kunder efterspørger.

»Alle er triste. Der er tomt og dødt i hele kvarteret, for når sådan noget sker, bliver man rystet. Derfor er der heller ikke kunder, som der plejer at være. Enkelte stamkunder har været forbi for at tale lidt. Nogle af dem var tætte på angrebet i går, og har brug for at tale lidt,« siger han.

Normalt lukker kiosken klokken 22, men på grund af kraftigt regnvejr valgte Jay Patel at lukke og slukke en time før lørdag aften.

»Hvis jeg ikke havde gjort det, ville jeg nok være passeret gerningsstedet 22.10 – lige da det skete. Jeg kunne have været en af dem, der blev dræbt. Det er en frygtelig skræmmende tanke,« siger han.

BT har samlet reaktioner på gaderne i London:

Maria, 75 år:

»Jeg hørte lyden af skud efterfulgt af en masse sirener og postyr. Jeg bor lige i nærheden og lå i min seng. Det var meget chokerende, men mine børn ringede til mig. Det hjalp lidt på nerverne.«

Nich, 23 år:

»Som muslim føler jeg næsten, at jeg skal vise min respekt med blomster. Det er frygteligt, det der er sket. Men det er vigtigt for mig, at man ikke tror, det er noget, alle muslimer gør. Det må ikke skabe splittelse, for sådan et samfund vil jeg ikke have. Det er ikke sådan, London er.«

Roberta Suka, 23 år:

»Min bror var sent ude i går, og skulle den vej forbi, så jeg begyndte at græde, da jeg hørte om angrebet. Tænk, hvis han var blevet såret. Han kom først hjem klokken 2 om morgenen, fordi gaderne var lukkede, men der var ikke sket ham noget.«

Farhed Ahmed, 25 år:

»Det er chokerende og dybt bekymrende. Det her er jo det tredje angreb på meget kort tid. Det er meget voldsomt. Hvornår stopper det? Jeg er gået på gaden i dag som imam, for folk er rystede og har mange spørgsmål. Også til islam.«