Dansk-kurdiske Joanna Palani fik i september 2015 annulleret sit pas og frataget retten til at forlade Danmark i et år, fordi hun har taget del i Syrien-krigen. Hun har anket, og tirsdag skal sagen behandles i Københavns byret.

Hun er en ud af syv Syrien-krigere, der har fået udrejseforbud ud af et samlet antal danske Syrien-krigere, der ifølge PET tæller 125 personer.

Dansk-kurdiske Joanna Palani fik sit pas annulleret af politiet i september 2015 og blev ved samme lejlighed forment udrejse fra Danmark i et år.

Politiets vurdering er, at Joanna Palani kan udgøre en fare for statens sikkerhed.

Men sagen høres tirsdag i Københavns byret, fordi Joanna Palani og hendes advokat Thorkild Høyer har anket politiets begrundelse for at annullere hendes pas og fratage hende retten til at forlade Danmark.

»Jeg forventer, at retten omgør politiets beslutning. Joanna Palani er på ingen måde til fare for Danmarks sikkerhed. Tværtom er hun helt på Danmarks og Alliancens side,« siger advokat Thorkild Høyer.

Joanna Palani forlod Danmark i November 2014 for at kæmpe mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.
Joanna Palani forlod Danmark i November 2014 for at kæmpe mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.
Vis mere

I september begrundede Københavns Politi blandt andet sin beslutning med, at Joanna Palani i 2015 skulle være rejst til Irak for at kæmpe med den kurdiske YPG-milits, der har tilknytning til terrorstemplede PKK, mod Islamisk Stat.

»Ved udrejse til Irak« og ved at »deltage i kampe for YPG eller ved hos YPG at modtage træning i militære færdigheder« vurderes det, at hun »vil kunne udgøre en fare for statens sikkerhed, andre staters sikkerhed eller en væsentlig trussel mod den offentlige orden«, lød politiets begrundelse, der er blevet formuleret i samarbejde med PET.

Det er den formulering, der har fået Joanna Palani til at anke sagen. Ikke kun fordi hun afviser at skulle udgøre en fare for statens sikkerhed, men også fordi hun, ifølge eget udsagn, ikke kæmpede for YPG i Irak i 2015.

Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Her tager politiet fejl, ifølge Joanna Palani og hendes advokat Thorkild Høyer.

»At politiet tager en så drastisk beslutning at fratage mig mit pas på baggrund af forkerte oplysninger er simpelthen chokerende. De ved, at jeg ikke udgør nogen fare for statens sikkerhed, og Danmark er selv med til at træne og støtte Peshmerga,« sagde Joanna Palani, da politiet annullerede hendes pas i september 2015.

Peshmerga er den kurdiske hær, som kæmper mod Islamisk Stat i Irak, og som Danmark selv har været med til at træne. Peshmerga står, i modsætning til PKK, ikke på EUs terrorliste og anses for at være en af den internationale koalitions vigtigste samarbejdspartnere i kampen mod Islamisk Stat.

Beslutning baseret på artikler

Thorkild Høyer kritiserer politiet for at have truffet en beslutning, der næsten udelukkende er baseret på artikler i forskellige danske medier.

»Inden politiets beslutning burde man have forsøgt at afhøre Joanna Palani. Ud over avisartikler foreligger der en enkelt politi­rapport som grundlag for beslutningen,« siger han.

Politiet har indkaldt mindst en dansk journalist som vidne i sagen.

Ifølge kilder i det islamistiske miljø i København, som Berlingske har talt med, handlede politiet over for Joanna Palani, efter at islamister med tilknytning til Islamisk Stat flere gange havde klaget over, at Joanna Palani fik lov til at rejse til og fra krigen i Mellemøsten uden konsekvenser, mens flere islamister på det tidspunkt allerede havde fået frataget deres pas.

Udrejseforbuddet mod Joanna Palani og de seks andre Syrienskrigere er konsekvensen af en omstridt lov fra marts 2015, der gør det muligt at tage passet fra personer, som har rejst til væbnede konfliktzoner, når der er »grund til at antage«, at personens handlinger kan være »en fare for statens sikkerhed«.