Annette Heick og familien kæmper i døgndrift for at holde restaurant-drømmen i live på Bornholm.

De to værter går smilende rundt blandt gæsterne i det stopfyldte telt. Den kølige sommerluft strømmer ind fra den ene ende, der er åbnet med bredt udsyn til Østersøen. Men mens gæsterne nyder et roligt måltid under Folkemødet på Bornholm, er det for ægteparret Annette Heick og Jesper Vollmer skæbnens time.

De er nemlig gået all-in. Der skal være fulde huse i deres at pop-up-restaurant, Rå, hvis den ikke skal gå i vasken og blive et økonomisk mareridt.

»Den sidste uge har vi sovet fire timer om natten. Vi arbejder konstant.«

Annette Heick fortæller BT om, hvordan livet som iværksætter langt fra er en dans på roser. Og hvordan hun finder styrke i forholdet til Jesper, som for to år siden brækkede nakken på en familieferie i Thailand, til at kæmpe videre.

Den 1. marts er en dato, som familien Heick ikke glemmer foreløbigt. Annette Heick betalte på en gang alle firmaets kreditorer fra netbank. Pengene var der. Lige præcis. Tilbage på firmakontoen stod 25 øre. Privatkontoen var tømt. Kassekreditten på 30.000 kroner var brugt.

»Først tænkte vi: ‘Wow, fantastisk. Vi klarede den’. Men så kom vi i tanke om, at betalingen for færgen til Bornholm blev trukket fra firmakontoen. Vi var bange for, betalingen ikke ville gå igennem, når kontoen var tømt. Så vi var nødt til at gå ind og tømme børnenes sparegrise,« fortæller Annette Heick ærligt og forsikrer samtidig om, at pengene er lagt tilbage, og at familien kan grine ad det nu.

Savner børnene

Men den blonde entertainer lægger ikke skjul på, at det sidste år har været hårdt. Parrets nye pop-up-restaurant giver endnu ikke overskud, og Annette Heick har derfor knoklet i sit andet firma A-net, hvor hun får betaling for sine optrædener, for at kunne finansiere parrets restaurantdrøm.

»I efteråret kørte jeg en periode med tredobbelte teaterforestillinger for at hive penge hjem. Jeg havde både forestillinger i Jylland og København og fra den 15. august til den 15. december kørte jeg 25.000 kilometer alene,« fortæller Annette Heick og pointerer, at hun heldigvis er glad for sit arbejde. Til gengæld var tiden væk fra familien hård.»Jeg var savnet, og jeg savnede eddermame også mine børn,« siger Annette Heick og fortæller, at hun og hendes mand af samme grund har prioriteret at være rigtigt meget familietid henover foråret, og at hele familien har planlagt en ferie sammen, når folkemødet er slut.

Parret har været gode til at snakke med deres børn om de udfordringer, der er, når man starter en virksomhed op, men der er ifølge Annette Heick ikke nogen tvivl om, at usikkerheden ved fremtiden smitter af på hele familien.

»Man springer fra tue til tue, og der er hele tiden meget på spil. Man er også nødt til at forklare sine børn, hvad der foregår, for de kan godt mærke, at der sker noget.«

Parret har fundet ud af, at de komplimenterer hinanden som forretningspartnere, fortæller Annette Heick.
Parret har fundet ud af, at de komplimenterer hinanden som forretningspartnere, fortæller Annette Heick. Foto: Nils Meilvang
Vis mere


Når det går galt

Annette Heick oplever, at man ofte kun hører om de iværksættere, der enten får gigantisk succes eller går ned med et brag. Men de lange seje træk for alle derimellem hører vi intet om, mener Annette Heick.

Hun var for 15 år siden meget tæt på at gå konkurs med virksomheden Play-Days, som var et legeland for børn med motion og sund mad, og hun lægger ikke skjul på, at hun lærte meget af nederlaget.

»Det tog os tre dage fra åbningsdagen at gå helt ned. Vi skyldte 800.000 væk, og der var vel i omegnen af 200.000 kroner at gøre godt med,« fortæller Annette Heick.

Herefter trak hun stikket og kastede sig over blandt andet en karriere som tv-vært, journalist, sanger og vært for Melodi Grand Prix.

Men for tre år siden tog hun iværksætterdrømmen op igen. Play-days skiftede navn til gastronomi-virksomheden Rå, som parret driver i et hus i Allinge på Bornholm.De har nu knoklet i tre år på at få det til at løbe rundt. Og det har på ingen måde været let, fortæller Annette Heick, som flere gange har følt, at det måske kunne gå galt.

»Vi tænker os godt om, men ind imellem føler jeg også, vi er tæt på afgrunden,« fortæller hun.

Fra ægtefæller til forretningspartnere

De økonomiske bekymringer er dog ikke noget, der giver anledning til konflikter i parforholdet, der nu også er blevet et partnerskab.

»Jesper interesserer sig overhovedet ikke for penge. Som i overhovedet ikke. Han bliver slet ikke bekymret,« griner Annette Heick, som derfor også tager sig af budgetter, indbetalinger og kontrakter.

Også det fysiske arbejde med at male, slæbe og støvsuge står den spinkle sangerinde for. Jesper Vollmer brækkede for to år siden nakken, da han sprang i vandet på en familieferie, og han måtte opgive sit job som køkkenchef i Kongehuset, og han har siden været gennem en hård genoptræning.

Til alt held er det hverken fysisk formåen eller økonomisk indsigt, som Annette Heick har haft mest brug for hos sin forretningspartner.»I den her virksomhed har han to rigtig vigtige kvaliteter. Det er hans vidensbank i forhold til mad, og så er det hans likeability. Folk elsker ham, og han skal altid lige snakke lidt med gæsterne,« siger hun og uddyber:

»Vi komplimenterer hinanden godt, og vi kunne ikke gøre det uden hinanden,« smiler Annette Heick, inden hun igen samler det lyse hår i en hestehale og skynder sig ud for at knokle videre for drømmen.

Hilda Heick: “Jeg bekymrer mig meget for, om det går”

Hilda Heick har haft mange bekymringer i forhold til, hvordan det ville gå hendes datter og svigersøn, og hun venter spændt på at høre, hvordan deres forretning har klaret sig under Folkemødet.
Hilda Heick har haft mange bekymringer i forhold til, hvordan det ville gå hendes datter og svigersøn, og hun venter spændt på at høre, hvordan deres forretning har klaret sig under Folkemødet. Foto: Nils Meilvang
Vis mere


Helt til det sidste har Annette Heicks forældre, Keld og Hilda, forsøgt at overtale datteren til at droppe restaurant-eventyret på Folkemødet.

»De kan slet ikke holde det ud. De synes det er så forfærdeligt. Min mor har ringet, jeg ved hvor mange gange indenfor de sidste par uger, og sagt: “Du kan stadig nå at komme ud, du kan stadig nå at komme ud. Det kunne altså virkelig give mig nogle meget bedre nætter, hvis du trak dig”’,« griner Annette Heick, som tydeligt har kunnet mærke, at forældrene og deres venner har støtter hende i projektet, men at især hendes mor ikke deler lysten til et risikabelt restaurant-eventyr.

»Hun er slet ikke risikovillig. Hun hader det. Det er livrem og seler altid. Jeg er drevet af risikovillighed, jeg synes det er megaspændende. Der må gerne være noget på spil.«

Og det er helt rigtigt, at datterens restauranteventyr giver anledning til bekymring, fortæller Hilda Heick til BT.

»Jeg har jo selv prøvet at stå i samme situation, så jeg ved, hvor hårdt det er, og hvor let det kan gå galt,« fortæller Hilda Heick, der håber på, at Annette Heick og hendes mand ikke kommer ud med et underskud, når regnskabet skal gøres op.

Hun fortæller, at det har været hårdt at se, hvor meget hendes datter har måtte arbejde både i sit eget firma og restauranten for at få det hele til at løbe rundt.

»Nogle gange tænker jeg da på, om helbredet kan holde til det. Heldigvis er hun en stærk pige,« siger Hilda Heick, der trods alle bekymringerne er stolt af, at hendes datter tør satse og forfølge sin iværksætterdrøm.

»Men selvfølgelig ligger det mig meget på sinde, at hun har det godt, og at det lykkes for hende. Man har jo ikke noget bedre end sine børn og børnebørn. Sådan har jeg det i hvert fald,« siger Hilda Heick, der passer børnebørnene sammen med Keld Heick, mens Annette Heick og hendes mand knokler på Folkemødet.