En professor forudsagde i 2018 skrækscenariet for, at en ny og ukendt virus kunne opstå. Nu er corona her – vil det have uoverkommelige konsekvenser?

Det vender jeg tilbage til, men lad os først se på de frygtelige sygdomsudbrud i Europa de sidste århundreder.

Det 18. århundrede: I juni 1711 bryder pesten for sidste gang ud i København.

'Hen over de næste fire måneder må godt en tredjedel af byens borgere, 23.000 indbyggere, lade livet. Kirkegårde og krypter bliver overfyldte. I omegnen af byen indrettes pesthospitaler og graves massegrave.'

Jeg står på Københavns nye, flotte bymuseum sammen med mine børn og læser dette. Ved siden af hænger en planche, der fortæller om kolera.

Det 19. århundrede: I 1853 rammes Danmark af kolera.

'Hen over sommeren dør 4.737 indbyggere. Sygdommen spreder sig gennem drikkevand og direkte fra menneske til menneske,' står der.

Dengang boede der 130.000 mennesker i København, og 5,6 procent blev angrebet.

Det 20. århundrede: Hvis vi skal tale om de seneste århundreders store epidemier, så må det være på sin plads at nævne den spanske syge, som ramte verden i juni 1918.

Det var en pandemi-influenza, som slog 50 millioner mennesker ihjel (heraf 14.000 danskere). På Wikipedia kan man se et billede af en sporvognskonduktør, der i 1918 nægter passagerer adgang, fordi de ikke har maske på. Ifølge Videnskab.dk kaldes sygdommen 'Alle pandemiers moder'.

Det 21. århundrede: DR har lavet en flot serie med Liv Thomsen som vært, 'Danmarkshistorien på vrangen'. Jeg kan varmt anbefale serien.

Et af afsnittene handler om de store epidemier. Nu skal vi huske på, at programmet var færdigredigeret, inden vi kendte corona, og måske derfor slutter dette afsnit med at fortælle om en af nutidens største epidemier: fedmeepidemien. Ifølge programmet dør flere af fedme end af sult.

Fire dør om dagen af fedme alene i Danmark (ifølge sundhedsmyndighederne).

Det var til gengæld DR, der allerede i 2018 postede en artikel, hvor professor Anders Fomsgaard forudsagde følgende: 'Det er ikke et spørgsmål, om en lige så dødelig pandemi (som den spanske syge, red.) kommer igen. Det er et spørgsmål om, hvornår den kommer. Sådan en virus, som ingen er immune overfor, og som måske opstår én gang i hvert århundrede.'

Og han fortsatte: 'Skrækscenariet er, at en fugleinfluenzavirus med 90 procent dødelighed får evnen til at smitte fra menneske til menneske. Det kan den, fx hvis den forkerte fugl møder den forkerte gris: Grise har den mærkværdige evne, at de både kan blive smittet med menneskeinfluenza og fugleinfluenza. Så grise er sådan lidt en gryde, hvor virus fra fugle og mennesker kan mødes.'

Hvilken pandemi vil skrive sig ind i historien som dette århundredes største? En endnu ukendt? Corona? Vi ved det ikke. Endnu.