Vejen er i høj grad banet for opførelsen af en ny moské i København. Samtlige 11 medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune har mandag eftermiddag stemt ja til, at en ny lokalplan bliver udarbejdet, så den nuværende moské i Københavns Nordvestkvarter kan erstattes med en ny.

Islamisk Trossamfund, der driver moskéen på hjørnet af Tomsgårdsvej og Dortheavej, ønsker ifølge forslaget at etablere et nyt kulturcenter, samtidig med at en ny moské skal opføres. Den nuværende moské har i dag til huse i tre ejendomme - men det bliver ændret, hvis planerne om en ny moské bliver ført ud i livet. Her er der nemlig lagt op til, at moskéen skal være i én bygning på tre etager. Og det er netop derfor, at lokalplanen skal ændres.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø) glæder sig over, at de ti udvalgskolleger fra Enhedslisten, Venstre, Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre, De Konservative og LA har godkendt udarbejdelsen:

»Jeg er glad for, at et enigt udvalg nu har givet grønt lys til udarbejdelsen af en ny lokalplan, der skal bane vej for, at Islamisk Trossamfund kan bygge en ny moske og kulturcenter,« siger han i en pressemeddelelse:

»København skal være en mangfoldig by med plads til alle religioner. Med forslaget til en ny moske tegnet af Henning Larsen Architects åbner moskeen sig mere over for byen, mens et af Københavns lidt glemte kvarterer får en ny arkitektonisk perle.«

Men en barriere venter i Københavns Borgerrepræsentation, hvor lokalplanen forventes at komme til afstemning i august 2015. Københavns kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), meddeler allerede nu, at han og resten af Dansk Folkepartis medlemmer vil modarbejde planen.

»Hvorfor kan Islamisk Trossamfund ikke bygge en moské, som overholder lokalplanen? Hvorfor skal de have særbehanddling? Det støder mig, og derfor vil Dansk Folkeparti stemme nej til at give dispensation," siger borgmesteren.

Dansk Folkeparti er som det eneste parti ikke repræsenteret i Københavns Teknik- og Miljøudvalg. Spørgsmålet er derfor, om Dansk Folkeparti kan gøre andet end at protestere.

»Når der kommer et konkret projekt, skal det i Borgerrepræsentationen, og der sidder vi og skal sige ja eller nej. Dansk Folkeparti er imod opførelsen af moskéer i København.«

Hvorfor egentlig?

»Hvis vi skal have en god integration af flygtninge og indvandrere, så handler det set med mine øjne om at få dem ud af moskéerne og ikke ind i dem. Det er den bedste måde at få et samfund, hvor man respekterer demokratiet og de frihedsrettigheder, som livet i København bygger på,« siger Carl Christian Ebbesen og tilføjer:

»Derfor ser jeg Islamisk Trossamfunds ønske om at opføre en moské som et tilbageslag for integrationen.«

Hvis lokalplanen bliver godkendt i Borgerrepræsentationen, skal den i høring i otte uger, hvorefter et endeligt udkast formentlig er klar i februar 2016.