Lyt til artiklen

De er onkel og nevø og kommer fra hver sin gren af familien bag Lego-koncernen. Og i 2015 kunne de være blevet konkurrenter. Men det har onkel og ejer af Lego-koncernen Kjeld Kirk Kristiansen tilsyneladende sat en stopper for. Legetøjsvirksomheden har i hvert fald købt rettighederne til det gamle Lego-produkt Modulex Bricks, som nevøen Anders Kirk Johansen ellers have rettighederne til og havde planer om at relancere i 2015.

Læs også:

BT tegner her et portræt af de to hovedpersoner i familiedramaet:

Kjeld Kirk Kristiansen (f.1947)

Han blev nærmest født med en legoklods i hånden. Kjeld Kirk Kristiansen, der i dag ejer Lego, er vokset op med de farverige byggeklodser og brandet Lego klistret til sig, som søn af Gotfred Kirk Christiansen og barnebarn af Ole Kirk Christiansen - Legos grundlægger.

Inden Kjeld Kirk Kristiansen i 1979 blev  den tredje generation til at sidde i toppen af den familiejede virksomhed, læste han på Handelsskolen i Aarhus og på en prestigefyldt MBA uddannelse i Schweiz. Og som 31-årig overtog han direktørposten fra sin far. Den besad han frem til 2004, hvor han gik af efter at have præsenteret et rekordunderskud.

Læs også:

Den i dag 67-årige Lego-ejer blev hovedaktionær i legetøjsfirmaet, da han og søsteren Gunhild Kirk Johansen i 2007 blev enige om en spaltning af Lego-milliarderne. Mens søsteren og hendes tre børn Anders, Casper og Morten fik penge, beholdte Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn Sofie, Agnete og Thomas ejerskabet over familievirksomheden.

Direktørposten overtog Jørgen Vig Knudstorp og henover de sidste mange år er det lykkedes for Kjeld Kirk Kristiansen og hans direktør at gøre Lego til verdens største legetøjsfabrik og familien Kirk-Kristiansen er derfor den rigeste familie i Danmark.

Men det er ikke kun byggeklodserne, som Kjeld Kirk Kristiansen har succes med. Han er også Danmarks største hesteavler, har to stutterier ved Billund og på Fyn og har i flere år leveret heste til det danske landshold. Desuden har han også titlen Kammerherre og er fast gæst ved royale begivenheder som f.eks. de kongelige bryllupper.

Anders Kirk Johansen (f. 1977) 

Anders Kirk Johansen er fra den anden gren af Lego-familien. Hans mor Gunhild Kirk Johansen er Kjeld Kirk Kristiansens søster og han har to brødre: Casper og Morten.

Sammen med moderen og de to brødre ejer Anders Kirk Johansen Kirk Kapital. Kirk Johansen-grenen har ikke længere ejerskab over Lego, da de i 2007 solgte deres del til Kjeld Kirk Kristiansen og hans børn. Anders Kirk Johansen har brugt mange af de millioner, som han fik på grund af opsplittelsen af Lego i 2007, på at købe store ejendomme og investere i forskellige firmaer.

Han ejer bl.a. det jyske gods Rohden, der ligger ned til Vejle Fjord, som han købte for omkring 77 millioner i 2003, og hvor han i dag bor med sin familie og driver landbruget på godset.

Læs også:

Ligesom Kjeld Kirk Kristiansen har han også tætte forbindelser til den kongelige familie og specielt Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary, som bl.a. var med, da Anders Kirk Johansen i 2011 blev gift med Anja Buchwald.

Foruden Rohden Gods har Anders Kirk Johansen investeret i flere jyske virksomheder. Tidligere har han været administrerende direktør i Vejle Boldklub og sidste år smed han et trecifret millionbeløb i ind i »By i Byen«-projektet om at byudvikle Randers Kaserne.

Portrætterne er baseret på artikler fra bt.dk, business.dk, eb.dk, borsen.dk og finans.dk.