Dårlig mave. Ørebetændelse. Forkølelse. Solskoldning.
Det er bare nogle af de ting, som kan vende op og ned på børnefamiliernes ferie.

Op mod hver fjerde forældre har oplevet ødelagte feriedage, lægebesøg eller afbrudte ferier, fordi deres børn er blevet syge, viser en undersøgelse, som Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

I mange tilfælde klarer forældrene selv situationen, men Gouda har opregnet, at 14 pct. af alle de anmeldelser om sygdoms- eller ulykkestilfælde, som selskabet har modtaget indtil nu i år, har omhandlet syge børn.

»Familierne har måttet opsøge læge, og det måske i et land, hvor de ikke kender sundhedssystemet så godt, eller det på grund af sprogvanskeligheder har været svært at tale med lægen. I værste fald har man måttet tage tidligere hjem fra ferien eller forlænge opholdet, hvis sygdommen er alvorlig,« siger direktør Uffe Svennson.

Mange børnesygdomme kan behandles uden hospitalsophold. Men for eksempel kan en mellemørebetændelse under en charterrejse medføre, at børnene ikke får lov til at flyve hjem, hvilket også kan give økonomiske konsekvenser, hvis familien ikke har en rejseforsikring.

Ved at følge en række enkle råd kan man selv nedsætte risikoen for syge børn under ferien:

  • Pas på solen. Bliv i skyggen midt på dagen. Brug hat og eventuel tøj med solbeskyttelsesfaktor, og altid solcreme, som er vandfast og har en høj beskyttelsesfaktor. Husk fødderne.
  • Vask hænder. Den mest effektive måde at undgå »feriemave« og forkølelser er ved at vaske hænderne grundigt og ofte. Hav eventuelt en desinficerende håndgele i tasken, som kan bruges, når man ikke lige kan komme til vand og sæbe.
  • Tør ørerne grundigt. Efter hver tur i poolen skal vandet rystes ud af øregangene, og der skal tørres grundigt. På den måde kan mellemørebetændelse undgås.
  • Spis tilberedt mad. Dårlig mave er den hyppigste sygdom under ferien. Ved at undgå rå fødevarer og i stedet spise gennemkogt og -stegt mad nedsættes risikoen for maveinfektion. Pas også på med buffetmad - hvis de færdige retter står i timevis på buffetten, kan de blive dårlige, og man kan blive syg af dem.