Lejeloven er en vanskelig størrelse. Så vanskelig, at der hver uge tikker sager ind om udlejere, der ikke kan komme af med deres lejere. Netop det er tilfældet for en kvinde, der ikke kan komme af med sin egen mor.

I et interview med Radio24syv forklarer kvinden, der ønsker at være anonym, at hun ikke kan sige moderen op i den andelslejlighed på Frederiksberg, som kvinden ejer.

Problemet er, at moderen i første omgang boede som lejer og senere fik muligheden for at købe lejligheden som andel. Det ville hun ikke, så i stedet købte kvinden den. Dengang stolede hun blindt på advokaten, der stod for den nye kontrakt, der blev lavet for alle i bebyggelsen. I kontrakten står der ifølge kvinden, at moderen bor i et uopsigeligt lejemål.

For at det ikke skulle være nok, nægter moderen at betale øget husleje, så kvinden kan få dækket sine omkostninger til andelslejligheden. Moderen holder fast i at betale den gamle husleje, mens kvinden har fået større udgifter til lejligheden.

Konsekvensen er, at kvinden står med en udgift på 2.000 kroner om måneden oveni den leje, hun betaler for at bo i en 3½-værelses lejlighed i Nordsjælland med sine tre børn.

Kvinden har flere gange forsøgt at opsige sin mor, som nægter. De familiære stridigheder har haft konsekvenser for forholdet mellem de to, der ikke har talt sammen siden 2009.

»Mit forhold til min mor er ødelagt. Har kun det forhold til hende, at hun er lejer. Jeg talte sidst med hende i 2009, hvor vi talte om huslejen, som jeg ikke mente, hun betalte fuldt ud for. Dér fik jeg bare at vide, at jeg var grisk og spekulerende,« fortæller den anonyme sygeplejerske til Radio24syv.

Ingen chance i retten
Ifølge Søren Vasegaard Andreasen, advokat for Andreasen og Meilvang, er der ikke noget at gøre for kvinden, hvis der, som hun beskriver, står i kontrakten, at den er uopsigelig.

»Udgangspunktet er, at hvis man køber hus, andelslejlighed, ejerlejlighed eller lignende, hvor der bor nogen i forvejen, så har man mulighed for at opsige lejeren. Men hvis kontrakten siger, at udlejer ikke kan opsige lejer, så kan du ikke bare gøre det. Så er kvinden nødt til at vente på, at moderen selv flytter,« forklarer han.

Samtidig kan kvinden heller ikke regne med at få dækket alle sine omkostninger til andelslejligheden via huslejen. Ifølge Søren Vasegaard Andreasen kan det tyde på, at andelsboligforeningen har hævet ydelsen for andelen, og det kan man ikke bare smide over på lejeren som husleje med det samme.

»Man skal følge en række retningslinjer, og så skal hun sætte huslejen op. Men så er det sådan, at lejer kan klage over det til huslejenævnet, som tager stilling til, hvad der er god husleje. Hvis udlejeren taber i nævnet, kan hun gå videre til boligretten. Ellers er huslejen det, som nævnet har fundet rimeligt,« forklarer advokaten.

Kvinden forklarer til Radio24syv, at hun endnu ikke har hevet sin mor i retten, men at hun kan blive nødt til det. Men det kan vise sig at være spild af penge, mener Søren Vasegaard Andreasen.

»Jeg skal selvfølgelig se kontrakten for at kunne udtale mig helt konkret. Men har hun købt den på de vilkår, som hun beskriver, nemlig at der står, den er uopsigelig, så er chancen nul,« forklarer advokaten, der i stedet mener, at kvinden kan overveje at undersøge, om hun er blevet fejlvejledt af den advokat, som hjalp med købet.

Ikke enestående
Denne sag er langtfra den eneste af sin slags. Søren Vasegaard Andreasen fortæller, at han hver måned får flere af sådanne sager i indbakken.

Et andet sted i landet kører der også en bemærkelsesværdig sag. Højesteret skal afgøre, om et kærestepar i Aarhus har ret til at opsige fire lejere, der nægter at flytte ud. Den sag, kan du læse mere om her:

Hør interviewet med kvinden her: