‘The Square’-succesen har banet vejen for et internationalt gennembrud til danske Claes Bang, der allerede har kontrakt på to nye Hollywood-film

Lige siden han blev færdiguddannet fra Statens Teaterskole for 21 år siden, har skuespiller Claes Bang jagtet det store gennembrud.

Nu er han for alvor slået igennem - i en alder af 50 år.

Med sin bærende rolle i den svenske Guldpalme-vinder ‘The Square’ har den danske skuespiller taget et karrieremæssigt kvantespring, og mange døre står nu åbne i den internationale filmverden.

I lørdags modtog Claes Bang fornem hæder, da han som den første dansker nogensinde fik overrakt prisen for bedste mandlige hovedrolle ved European Film Award i Berlin.

»Jeg synes, at jeg har lavet mange gode ting indtil nu på både teater, film og på tv, og jeg har det ikke sådan, at jeg ikke føler mig anerkendt eller set. Men jeg må da indrømme, at jeg næsten ikke kunne være i min krop af stolthed over, at tage hjem fra Berlin, med en European Film Award, hvorpå der står: ‘Best European Actor 2017’. Det er jeg selvfølgelig vildt stolt over. Det er næsten for sindssygt,« siger skuespilleren begejstret til BT.

Og ikke nok med det - ‘The Square’ er nu også blevet nomineret til den amerikanske pris Golden Globe i kategorien bedste udenlandske film.

Store roller i sigte

Den største forandring for Claes Bang siden filmen i forsommeren fik De Gyldne Palmer i Cannes er, at han siden har fået tilsendt op mod 4-5 manuskripter fra internationale filmproducenter hver uge.

»Cannes er et fantastisk udstillingsvindue, og der er alle mulige døre, der har åbnet sig nu. Særligt i udlandet. Jeg får tilsendt et sted mellem ét og 4-5 manuskripter om ugen. Det er alt fra socialrealistiske dramaer til actionfilm og thrillere,« siger Claes Bang, der allerede har skrevet kontrakt på to store Hollywood-film.

‘The Girl On The Spiders Web’, der er en amerikansk opfølger til filmatiseringen af Stig Larssons roman, ‘The Girl With The Dragon Tattoo’, samt thrilleren ‘Bay Of Silence’. I begge film spiller Claes Bang bærende roller.

»I ‘The Girl On The Spider Web’ spiller jeg en skurk, der laver alt fra at hente kaffe til det mest beskidte arbejde. Og jeg får lov til at køre store biler og skyde med alt muligt. Det er en ren drengerøvsdrøm. Så det bliver sjovt at prøve. Men det er samtidig noget helt andet end The Square,« siger Claes Bang.

For nylig skrev en anmelder, at Claes Bang har potentialet til at blive ‘en nydelig James Bond’. Det er nu ikke umiddelbart noget, som den danske skuespiller sætter næsen op efter.

»Det er selvfølgelig meget flatterende, men så vidt jeg ved, har Daniel Craig skrevet under på de næste par film,« griner den danske skuespiller, og afslører samtidig, at han faktisk har haft møder med den legendariske Bond-producent Barbara Broccoli:

»Det var dog ikke i forbindelse med en ny James Bond-film, men en anden film, som hun er ved at planlægge. Jeg tror nu, de kigger i en anden retning end mig. Men nu har jeg da mødt hende, så nu ved hun i hvert fald, at jeg eksisterer,« lyder det fra Claes Bang.

Nye sider af den 'pæne mand'

Claus Christensen, der er chefredaktør på filmmagasinet Ekko, forklarer, at Claes Bang ofte er blevet typecastet som den »pæne, perfekte mand« til forskellige roller. Men den svenske The Square-instruktør Ruben Östlund har fået nogle nye sider frem af den danske skuespiller.

»Når man kigger Claes Bangs CV igennem, består det ofte af mindre roller i tv-serier. Det er utroligt, at den svenske instruktør har set, at vi har denne her perfekte mand, men at der rumsterer noget inde bag ved, som man kan få frem, hvis man udfordrer ham,« siger Claus Christensen.

Bangs internationale succes bør også være et ‘wake up-call’ til de danske instruktører og producenter, som har for vane at bruge de samme skuespillere igen og igen, mener Ekko-redaktøren.

»Vi snakker så tit om, at man bruger Tordenskjolds Soldater hele tiden - f.eks. Nikolaj Lie Kaas og Mads Mikkelsen. Men så har vi også en skuespiller, der har haft potentiale til at blive rigtig stor, og det er så en svensker, der skal opdage det,« siger Claus Christensen.