B.T.'s sommerkampagne 'Uden Hensyn' sætter fokus på danskernes mangel på hensyn overfor sine omgivelser. De seneste par dage har vi dokumenteret, hvordan såkaldt henkastet affald er et stigende problem i Danmark. Her kan du læse dig til, hvor galt det egntlig står til med danskernes skraldemanerer.

- Landets kommuner bruger minimum 500 millioner kroner årligt på at gøre rent efter folk, der smider skrald i det fri.

- Vejdirektoratet bruger 22 millioner hvert år på at rydde op efter folk på statens veje.

- I 2007-hovedrapporten fra Hold Danmark Rent svarer 80 procent af kommunerne, at problemet med henkastet affald har været stigende indenfor de sidste fem år. 10 procent af kommunerne anser problemet for at være kraftigt stigende.

- I Aarhus er affald i det offentlige rum - altså ikke folks private skrald - forøget med 360 tons i 2006 til 905 tons i 2010. Kommunens budget for at gøre rent på veje, fortove, pladser, parker skove og strande er steget fra 19,5 millioner i 2007 til 32,5 i 2010.

- Københavns Kommune oplever en stigning på otte procent i mængden af smidt skrald i gaderne i forhold til samme tidspunkt sidste år. Hovedstaden bruger 70 millioner kroner årligt på renholdsmedarbejdere og udstyr.

- En analyse fra Hold Danmark Rent viser, at to ud af tre danskere oplever, der i høj eller nogen grad ligger smidt affald, der, hvor de bor. Kun 13 procent svarer, at de selv smider med skrald.

Kilder: Hold Danmark Rent, Vejdirektoratet, Københavns Kommune og Aarhus Kommune.