Det skal være slut med ubudne gæster til skolefesterne på Ørestad Gymnasium. Fremover vil skolen nemlig i døren afkræve fingeraftryk fra alle elever, der ønsker at være en del af fællesskabet til festerne.

Det betyder, at skolens 1.200 elever i går og i dag har afgivet deres fingeraftryk, så vagterne ved skolefesterne kan kontrollere, at det er de rigtige personer, der kommer ind.

Beslutningen er truffet af gymnasiets bestyrelse for at øge sikkerheden, undgå snyd i forbindelse med billetsalg og forkorte ventetiden i køen til skolefesterne. Det oplyser rektor for Ørestad Gymnasium, Allan Kjær Andersen.

- Vi har normalt ikke problemer med vores egne elever med hensyn til sikkerheden. Problemet opstår, når fremmede kommer ind, som ikke har et loyalitetsforhold til skolen. Ved sidste fest trak en person udefra en kniv over for en vagt, siger han.

Omdannes til koder

Han understreger samtidig, at alle elever kan være sikre på, at deres fingeraftryk ikke bliver misbrugt. Når eleverne har sat deres fingeraftryk, bliver aftrykkene omdannet til koder, som kun skolen har adgang til.

Og selv om der skulle ske uroligheder til festerne, kan ikke engang politiet bruge koderne til eventuel efterforskning. Det forsikrer Qasam Ijax, der ejer virksomheden Eventbilletter, som står bag fingeraflæsningssystemet.

- Elevens fingeraftryk bliver omdannet til en kode, der fylder cirka en halv side i tekstprogrammet Word, og man kan ikke bagvende den proces. Det vil sige, at du kan ikke lave koden om til et fingeraftryk igen. Derfor vil ingen, heller ikke politiet, kunne læse dem og bruge dem, forsikrer han.

Der kan meget vel være flere gymnasier, der vælger at gå samme vej som Ørestad Gymnasium. Ifølge Qasam Ijax har flere gymnasier allerede vist interesse for systemet.

Men skolerne skal passe på, at de ikke går for vidt. Det mener Peter Blume, der er professor i persondataret ved Københavns Universitet.

- For mig virker det ret vidtgående at skulle afkræve fingeraftryk. Jeg synes, at det kræver noget mere at bruge den her metode. Hvis der jævnligt var noget med knive, vold, seksuelle krænkelser, eller der altid opstod uro i køen, så kunne det måske være begrundet. Men det er et vidtgående skridt, siger han.

Han oplyser dog samtidig, at Ørestad Gymnasium ikke gør noget ulovligt ved at indføre systemet. Selv om mange elever på skolen er under 18, må de gerne skrive under på, at de vil udlevere deres fingeraftryk.