Efter en fejl fra Næstved Kommunes hjemmepleje lå 86-årige Egon Hansen død i 29 dage i sin ældrebolig i Sandved ved Næstved, fordi kommunen glemte ham

Men efter fejltagelsen har Næstved Kommune taget affære, så man kan undgå lignende situationer i fremtiden, fortæller John Lauritzen (S), der er formand i kommunens omsorgsudvalg.

- Vi har ændret procedurerne, fordi vi prøver at blive klogere, når vi har begået fejl. Vi prøver at lære af vores fejl, og det har vi også gjort af denne her sag. Vi kan ikke gøre tingene om, men det vi kan, er at sige: Hvad gør vi nu?, siger John Lauritzen til bt.dk.



Der er primært to ting, som Næstved Kommune nu har ændret.

- Det første er, at når der kommer en rapport ind fra nattevagterne, skal der være minimum to, der taler sammen om, hvad man gør i den konkrete sag, så det hele ikke hænger på én person, siger han.

- Den anden ting er, at når en person bliver fundet og meldt død, så er det sådan, at vi tilser den døde, indtil vi kan se, at vedkommende er overtaget til bedemanden. Det gør vi hver anden time. Som regel har vi ikke brug for at køre ud specielt til det, for vi har ofte borgere i området, der får service døgnet rundt, så det er i forbindelse med, at de alligevel kører ud, at de lige tjekker om bedemanden har taget over. Og indtil det er sket, tjekker vi hver anden time, siger John Lauritzen.



John Lauritzen fortæller, at de nye tiltag er taget i brug. Egon Hansen havde ikke meget familie. Han havde en søn, som han ikke så, og så havde han en niece, der ikke havde overskud til at stå for bisættelsen.

Næstved Kommune har lavet en udredning, der har klarlagt, hvordan forløbet i forbindelse med Egon Hansens død har været.

- Der sker det, at de to medarbejdere, der er ude for at lægge Egon i seng, konstaterer, at han er død. Udover at de sørger for at komme ham i noget pænt tøj og lægger en blomst på hans bryst, så melder de elektronisk til områdelederen, at familien er kontaktet, men at familien ikke har lyst til at tage sig af bisættelsen eller begravelsen. Om der er overset et 'ikke' eller hvad der er sket, får vi aldrig opklaret. Men de to medarbejdere har gjort, hvad de skulle, siger John Lauritzen.

Han fortæller, at fejltagelsen ikke har kostet fyringer i kommunens hjemmepleje.

- Nej, det er der ikke. Vedkommende, der står for hjemmeplejen, har været driftsikkerheden selv i mange år, og derfor har vi ikke set grund til at foretage os yderligere. Vedkommende var lige så ked af det som alle andre, og derfor tror vi ikke, at det vil gentage sig, og vi har tillid til, at det her, for hendes vedkommende, er sidste og eneste gang, det sker, siger John Lauritzen.

Egon Hansen døde den 23. april i år og blev først fundet igen efter 29 dage.

Hvad mener du, Næstved Kommune skal gøre for at undgå, at noget lignende sker igen? Deltag i debatten forneden