Sagen om stormkørsel over den lukkede Storebæltsbro får ikke danskerne til at synes mindre om Kronprinsen

Det var en dårlig beslutning at blæse på det lokale politi og køre over en stormlukket Storebæltsbro, men danskerne tænker ikke ringere om kronprins Frederik af den grund. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for BT.

Kronprins Frederiks broeventyr har skabt stor debat de sidste par dage. Søndag kunne BT afsløre, at Kronprinsen og hans livvagter fra PET lørdag valgte at køre uden om en lang kø for derefter at blæse på det lokale politi og køre over en stormlukket Storebæltsbro uden tilladelse - blot for at Kronprinsen kunne nå frem til DRs årlige sportsshow i Herning, hvor han skulle overrække en pris til ’Danmarks olympiske håb’.

Frede 1

Og den beslutning var en af tronarvingens dårligste. Hele 64 pct. af de adspurgte i en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for BT, mener ikke, at Kronprinsen burde have benyttet en lukket bro. Når den er lukket for alle andre, er den også lukket for de kongelige.

Desuden mener hele 79 pct. også, at Kronprinsens beslutning om at krydse broen var ’uforsvarlig’, som administrerende direktør i Sund og Bælt, Leo Larsen, mandag sagde til medierne.

Flere eksperter har da også kritiseret det valg, som Kronprinsen tog lørdag eftermiddag. Historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen har kaldt det for ’en af de dårligste sager, kongehuset har haft i mange år’ og branding-ekspert Kresten Schultz Jørgensen fra branding-virksomheden Lead Agency sagde mandag, at ’det med at åbne en bro, fordi man selv skal over, det er arrogance og en manglende fornemmelse for virkeligheden, som den opfattes af mange andre’.

LÆS OGSÅ

Kresten Schultz Jørgensen var desuden sikker på, at sagen ville skade Kronprinsens image, men ifølge den nye undersøgelse er det ikke tilfældet. Selv om den danske befolkning mener, at kronprins Frederik traf et forkert valg, da han kørte over Storebæltsbroen, som lørdag var lukket i 14 timer på grund af stormen Egon, tænker de ikke dårligere om Kronprinsen af den grund, og kronprins Frederik er tilsyneladende stadig ’folkets prins’.

68 pct. svarer i hvert fald, at sagen kun i ringe grad eller slet ikke har ændret deres syn på Kronprinsen.

Kun for 21 pct. har sagen ændret deres syn på Danmarks tronarving i negativ retning, mens det kun er 30 pct., der mener, at sagen kommer til at skade kongehusets omdømme på længere sigt.

Danskernes milde dom over Kronprinsens stormkørsel over den lukkede bro kan muligvis hænge sammen med, at kongehuset mandag - for første gang siden 1992 - udsendte en officiel undskyldning, hvori der blandt andet stod ’Det var en forkert beslutning af tage imod muligheden for, at bilen kunne fortsætte, og det beklager Kronprinsen’.

I hvert fald mener hele 73 pct., at det var en god beslutning at sige undskyld til offentligheden og de mange bilister, der holdt i kø i flere timer og blot kunne se måbende til, mens Kronprinsens store Volvo med Krone 7 på nummerpladen møvede sig vej igennem køen for derefter at køre uforhindret over en ellers tom Storebæltsbro.

FAKTA
Turbo-prinsens bil-fadæser

I sine unge dage var Frederik kendt for at træde hårdt på speederen og fik derfor i slutningen af 1980erne tilnavnte 'turbo-prinsen'. I 1988 blev Frederik nemlig afsløret i at have kørt mindst 130 km/t i sin sorte BMW ved Nyborg.

*********************


I august 1988 kunne det være gået grueligt galt, da Frederik og Joachim med Joachim bag rattet forulykkede i Frankrig, fordi Joachim forsøgte at undvige en modkørende bil. Frederik blev slynget ud fra bagsædet, men brækkede kun kravebenet. Joachim slap uskadt, mens bilen blev totalskadet.

*********************


I 1991 drønede Kronprinsen gennem København og lod sine livvagter sakke agterud. Men livvagterne må jo ikke slippe Kronprinsen af syne, og de trykkede derfor eftertrykkeligt på deres speeder med det resultat, at de påkørte en anden bil i forsøget på at følge Frederik.

*********************


Lidt over klokken 01.30 nytårsnat 1992 blev en hoppende bil på Niels Hemmingsensgade i København, stoppet af politiet. Ved rattet sad Malou Aamund, Frederik daværende kæreste, som han havde overladt rattet til, fordi han var for fuld selv. De blev begge taget med på politistationen i Nyrosgade, hvor de fik taget en blodprøve. Malou Aamund fik en bøde på 4.000 kroner. Men kongehuset sendte en offentlig undskyldning ud.