Regeringen har indgået en aftale med løsgænger Jon Stephensen, som reelt sikrer det parlamentariske flertal, som pludselig så truet ud efter Mike Fonsecas afgang fra Moderaterne i fredags. 

Det bekræfter både Socialdemokratiets gruppeformand, Leif Lahn Jensen, og Jon Stephensen over for B.T.

Aftalen kom i stand, et stykke tid før Fonseca-sagen brød ud i lys lue og pludselig så ud til at true regeringens såkaldte indenrigsparlamentariske flertal; altså flertal uden de nordatlantiske mandater. 

Jon Stephensen har lavet en aftale med netop Leif Lahn Jensen, som har talt med Jon Stephensen på regeringens vegne. Aftalen består i, at Jon Stephensen er blevet en del af regeringens såkaldte valgforbund.

Valgforbund på Christiansborg styrer, hvilke medlemmer der skal sidde i de forskellige udvalg og på hvilke poster. 

Desuden indgår Jon Stephensen i planlægningen af de såkaldte clearingsaftaler på regeringens vegne. Clearingsaftalerne sikrer, at Folketinget kan stemme retvisende, selvom ikke alle møder op til afstemningerne.

Det betyder populært sagt, at Jon Stephensen indgår i en vagtplan sammen med andre folketingsmedlemmer fra regeringspartierne om, hvornår han skal være til stede og stemme i Folketinget, og hvornår han ikke skal. 

»Jeg vil gerne understrege, at den her aftale altså ikke er lavet på grund af den sag, som pludselig opstod i weekenden med Mike Fonseca. Den er indgået efter sommerferien,« siger Jon Stephensen til B.T. og fortsætter:

»Jeg gik jo til valg på en regering henover midten, og det står jeg ved. Det betyder så, at jeg ikke kommer til at vælte regeringen. Det betyder selvfølgelig også, at jeg jo stemmer sammen med regeringen i de fleste ting.« 

Du har jo som folketingsmedlem ret til at stemme efter din overbevisning. Hvis du nu skal i salen og stemme om noget, hvor du er helt uenig, er du så forpligtet til at sige det til regeringen?

»Ja, hvis jeg skulle være så uenig, så ville jeg sige det. Men det er hypotetisk,« siger Jon Stephensen. 

Han forklarer desuden, at en af årsagerne til, at han også er med i regeringens vagtplan for afstemninger i Folketinget, er, at der så automatisk er nogen, der styrer hans kalender. 

»Det er faktisk meget rart,« siger Jon Stephensen.

Jon Stephensen forklarer desuden overfor B.T., at han for eksempel kommer til at tilslutte sig regeringen, når der skal stemmes om henholdsvis koranloven og den kommende undersøgelse af FE-sagen.

Regeringens såkaldt indenrigspolitiske flertal vaklede pludselig i fredags, da Moderaternes kulturordfører, Mike Fonseca, blev smidt ud af Moderaterne.

Her kom det frem, at han havde i sinde at flytte sammen med sin 15-årige kæreste. 

Mike Fonseca indledte et forhold til sin kæreste, da hun gik i 8. klasse.

Fonseca er nu på tre ugers sygeorlov, hvor hans suppleant er blevet indkaldt. Men ellers står Fonseca til at vende tilbage til Folketinget som løsgænger om tre uger.

Når det sker, så ligger landet sådan, at regeringen og oppositionen begge har 87 mandater hver. Der er fire nordatlantiske mandater og fire mandater fra løsgængere.

Aftalen mellem Jon Stephensen og regeringen betyder således reelt, at Jon Stephensen får en slags fast skyggemandat på regeringens vegne. 

De tre resterende løsgængere – nemlig Lars Boje Mathiesen, Theresa Scavenius og Mike Fonseca – har ikke clearingaftaler med andre partier. 

Leif Lahn Jensen, har I gjort jer nogle tanker om Jon Stephensens historik i Folketinget, inden I indgik den her aftale?

»Jon Stephensen henvendte sig til mig for noget tid siden og sagde, at han gerne vil støtte regeringen. Det sagde jeg naturligvis ja tak til, da vi også har et godt samarbejde,« siger Leif Lahn Jensen.

Jon Stephensen måtte selv forlade Moderaterne efter en række problematiske sager,  herunder at han havde sendt upassende beskeder til en 19-årig pige, der var aktiv i Unge Moderater. 

Lyt til B.T.s politiske podcast 'Slottet & Sumpen' med Joachim B. Olsen og Anne Kirstine Cramon:

Omny Studio Clip

Troels store formandsweekend