Den islandske vulkan Bárðarbunga er tæt på at gå i udbrud.

I givet fald kan historien fra 2010 gentage sig, da vulkanen Eyjafjallajökull sendte en så enorm askesky op i luften, at det fik store konsekvenser og lammede flytrafikken i Europa og Nordamerika.

Siden lørdag er der målt tydelig øget aktivitet under og omkring Bárðarbunga, og de islandske myndigheder har opgraderet vulkanens farekode til gul.

- Når vulkaner er ved at gå i udbrud, kommer der altid først mange rystelser i form af svage jordskælv eller jordrystelser. Det er det, der sker med Bárðarbunga nu. Jeg vil ikke sige med sikkerhed, at der kommer et udbrud, for vulkaner kan godt give varsler fra sig, hvorefter de så går i sig selv igen. Men tegnene på et forestående udbrud er der, og det er sandsynligt, at det sker. I Island er der vulkanudbrud med typisk fire-fem års mellemrum, og sidste gang var i 2010, så det er ved at være tid igen, siger geolog og vulkanolog Henning Andersen til BT.

30 virksomme vulkaner

I Island er der 30 virksomme vulkaner, og Bárðarbunga, som ligger gemt under iskappen af den enorme gletsjer Vatnajökull på størrelse med Sjælland, er en af dem.

Bárðarbunga udgør samtidig med sine 2.009 meter Islands næsthøjeste bjerg.

- Al form for vulkan-aktivitet er en afgasningsproces fra Jordens indre. Hvor kraftigt det her bliver, er det endnu for tidligt at sige noget om. Men hvis der kommer aske ud i større mængder, kan det blive et problem for flytrafikken. Det farlige ved Bárðarbunga er, at vi ikke ved, hvor meget aske der vil blive presset ud. Der er ingen vulkanolog, der tør lægge hovedet på blokken på, om det bliver lige så kraftigt som med den store askesky for fire år siden. For det er lige så svært at forudsige, som det er at sige med sikkerhed, at det bliver regnvejr mandag eftermiddag om to uger, siger vulkan-ekspert Henning Andersen.

Enorme mængder vand

Da Bárðarbunga ligger under iskappen, vil et udbrud kunne medføre såkaldt jökull-løb, som er udtryk for helt enorme mængder vand, der vælter ned, når isen smelter.

- Det er så store mængder, at man næsten ikke kan fatte det. Der kan komme op til 55.000 kubikmeter vand - pr. sekund. Og det kan stå på i timevis. Naturen har kræfter, som vi næsten ikke har fantasi til at forestille os, siger Henning Andersen.

Der bor ingen mennesker omkring Bárðarbunga.