Tøger Seidenfaden deltog kort inden sin død i et bogprojekt, hvor han bl.a. afslører folketingets ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen som kilde til oplysninger i den såkaldte Tamilsag.

Det får den tidligere chefredaktør Bent Falbert til at kalde Seidenfaden uanstændig. B.T.s chefredaktør Olav Skaaning Andersen kan ikke se argumenter for Seidenfadens handling.

Seidenfadens udtalelser i den kommende bog er et markant brud på det journalistiske grundprincip om at beskytte sine kilder.

- Kildebeskyttelsen er jo en helligdom, vi værner om, selv om vi får bøder eller risikerer fængsel. Det er ret alvorligt. Jeg håber, at Tøger har været utilregnelig, da han afslørede kilden, siger Bent Falbert i Politiken, og fortsætter:

- Ellers kan man ikke regne med pressens ord. Hvorfor skulle en kilde afgive fortrolige oplysninger om forhold, som bør komme frem i lyset, hvis redaktøren buser ud med det, siger Falbert. 

Også B.T.s chefredaktør Olav Skaaning Andersen undrer sig over Seidenfadens udlevering af Gammeltoft-Hansen.

- Jeg kan undre mig over, at Tøger Seidenfaden har haft behov for at afsløre kilden så mange år efter. Jeg kan ikke finde gode argumenter for det, siger Olav Skaaning Andersen.

- Det bringer Gammeltoft-Hansen i store problemer, og skaber tvivl om redaktører i fremtiden vil overholde kildebeskyttelsen.Tamil-sagen var det danske Watergate, og her holdt journalisterne Woodward og Bernstein fast på ikke afsløre deres hovedkilde. Kort før sin død stod kilden frem og det var hans egen afgørelse. I tilfældet med tamilsagen sælger Tøger Gammeltoft-Hansen, og det har jeg ikke hørt nogle gode argumenter for at gøre, siger Skaaning Andersen.

Seidenfaden var chefredaktør på Weekendavisen i begyndelsen af 90erne. Avisens journalist Niels Ufer refererede i en stribe afslørende artikler, hvad embedsmænd sagde bag lukkede døre i den såkaldte undersøgelsesret. Her blev det undersøgt, hvem der havde ansvaret for, at 5 - 6.000 tamilske flygtninge i slutningen af 80'erne ikke fik opfyldt deres retskrav på familiesammenføring.

Udover Schlüterregeringens fald førte Tamilsagen til, at den daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen blev stillet for en Rigsret og senere idømt fire måneders betinget frihedsberøvelse, med 1 års prøvetid. Ifølge Politiken afslører Seidenfaden i den nye bog, at folketingets ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen var kilden til oplysningerne.

- Jeg ville ikke have trykt historien i Weekendavisen, hvis Nils Ufer ikke havde fortalt mig kilden. Han fortalte mig om Gammeltoft-Hansens rolle, og jeg vidste, at det var ombudsmanden, der var Ufers kilde, siger Seidenfaden i bogen. Seidenfaden betroede sig kort før sin død tidligere i år til den kendte tv-journalist og forfatter Stig Andersen.

Det fremgår af Politiken, at Gammeltoft-Hansen ikke var til stede ved møderne i undersøgelsesretten, men flere af de deltagende embedsmænd brugte ham som en slags skriftefader. Gammeltoft-Hansen sladrede så senere til Niels Ufer, som brugte oplysningerne i Weekendavisen.

- Bagefter indså jeg, at jeg ikke havde været så påpasselig, som jeg skulle have været, og det tog jeg ved lære af. Og jeg kan jo ikke sige andet i dag, end at jeg beklager det, siger Gammeltoft-Hansen i dag.

Venstres gruppeformand Kristian Jensen vil ikke fyre Gammeltoft-Hansen, men opfordrer ham til selv at tage konsekvensen af sin åbenmundethed:

- Ombudsmanden skal stå som symbolet på upartiskhed, etik og urørlighed. Uanset om det er bevidst eller uforsigtighed, er det en alvorlig sag at referere fra retsmøder, og Gammeltoft-Hansen skal gøre op med sig selv, om han skal bestride jobbet den sidste tid, siger Jensen til Politiken