Statsminister Helle Thorning-Schmidt sagde på sit ugentlige pressemøde tirsdag, at ingen danskere skal være på kontanthjælp i 20 år, men ville ikke gå ind i den konkrete sag, hvor SFs Özlem Cekic havde fundet et 'eksempel på en fattig' - den 36-årige Carina, der har været på kontanthjælp siden hun var 16 år.

- Jeg kender ikke hendes situation (Carina, red.), men intet menneske skal være på kontanthjælp i 20 år.

Således sagde statsministeren på sit ugentlige pressemøde, hvor hun fik rigeligt med spørgsmål omkring fattigdomsgrænsen.

Statsministeren sagde flere gange, at alle danskere, der kan arbejde, også skal arbejde. Men hun ville ikke gå ind i den konkrete sag, hvor SFs Özlem Cekic havde fundet et eksempel på en fattig - den 36-årige Carina, der får 15.728 kr. udbetalt hver måned.



På spørgsmålet om kontanthjælpsmodtageren ifølge statsministeren er fattig, sagde Helle Thorning-Schmidt: 

- Jeg kender ikke hendes omstændigheder, og derfor vil jeg ikke kommentere på hendes situation. Generelt om mennesker på kontanthjælp vil jeg sige, at man skal have en god grund til at komme på kontanthjælp. Har man mulighed for at påtage sig et arbejde, så skal man påtage sig det og ikke være på kontanthjælp.



Statsministeren sagde, at regeringen stadig arbejder med begrebet fattigdom og tilføjede, at hun ikke kunne forestille sig en grænse, hvor økonomi ikke var et parameter - men hun ville ikke komme nærmere hvad hun anså for en rimelig fattigdomsgrænse i Danmark.

- Det giver ikke mening at udvikle en fattigdomsgrænse her på pressemødet. Det er noget, vi er optaget af, men vi skal ikke beslutte os for en grænse i dag. Vi vil diskutere det i regeringen.

Den seneste debat om fattigdom hos danskere kom mandag, da SFs Özlem Cekic havde arrangeret, at Liberal Alliances Joachim B. Olsen skulle møde, hvad hun anser som en fattig dansker: Kontanthjælpsmodtageren Carina, der bor på Nørrebro i København og som har 15.728 kr. udbetalt om måneden inklusiv kontanthjælp, boligsikring og børnepenge.



Det skete efter, at Joachim B. Olsen tidligere har udtalt, at der ikke findes fattige i Danmark.



Ikke fattig ifølge OECD
Den 36-årige Carina, der er enlig mor, får 15.728 kr. udbetalt om måneden inklusiv kontanthjælp, boligsikring og børnepenge. Og ifølge hende selv har hun svært ved at få hverdagen til at fungere med dette beløb:

- Jeg synes, det er ydmygende, at jeg nogle gange må bede min familie om hjælp til at købe nye sko til min søn. Som mor føler jeg, at det er dybt flovt, at jeg skal bede andre om hjælp, sagde Carina til de to politikere under deres møde.



B.T. skrev tidligere i dag, at Carina ikke er fattig ifølge OECDs fattigdomsgrænse. Fattigdomsgrænsen ifølge organisationen er for en enlig mor som Carina på 12.700 kr. udbetalt om måneden eller lavere - og altså ikke de 15.700 kr., som Carina får udbetalt.  



Også på SF'erens Facebook-væg har flere kritiseret Özlem Cekics valg af et eksempel på en fattig, ligesom De Konservatives Tom Behnke kalder det et hån mod alle hårdtarbejdende danskere at kalde en person som Carina for fattig.

Lars Hovbakke Sørensen, der  er politisk kommentator og ekstern lektor i dansk politisk historie ved Københavns Universitet, mener, at Özlem Cekic begik et politisk selvmål:

- Det er et meget dårligt eksempel at hive frem, for man kan efter de flestes opfattelse ikke tale om en, der er meget fattig set efter danske målestoksforhold. Det man gør ved at hive denne sag frem, er at skade dem, der har virkelig store fattigdomsproblemer, siger han.