Det overrasker ikke chefredaktør for Der Nordschleswiger, at Kjærsgaard hiver nazi-kortet ud af ærmet i debatten om grænsekontrollen.

- Ærgerligt, men forudsigeligt. Sådan lyder reaktionen fra chefredaktør Siegfried Matlok fra avisen Der Nordschleswiger på Pia Kjærsgaards debatindlæg i dagens udgave af Politiken.

Den tyske ambassadør har i debatten om grænsekontrollen talt om "følelsesladet nationalisme", og det har partilederen reageret på.

- Ak ja, pudsige ord fra en tysk ambassadør, hvis lands historie ellers har budt på en del følelsesladet nationalisme med triste konsekvenser, skriver Pia Kjærsgaard i Politiken.

Læs også: Her gør tysk tv grin med dansk grænsekontrol

Siegfried Matlok fortæller til Berlingske, at han er skuffet over udtalelsen, men også at den ikke overrasker ham.

- Den er jo på det niveau, som man desværre måtte forvente, at diskussion på et eller andet tidspunkt ville lande på. Når der ikke er andre argumenter, så bliver det der kort selvfølgelig trukket, siger han.

Hvorfor er det forudsigeligt?

- Når folk er trængt på deres argumentation, så oplever man ofte som tysker, at det er et nemt argument at sige, "hold mund med jeres fortid og nazisme". Det er et middel for at stoppe næsten enhver debat, siger chefredaktøren.

Læs også: Dansk-tysk strid om grænsekontrol spidser til

Matlok synes, det er pudsigt, at udtalelsen kommer på dette tidspunkt – så kort tid efter, at det højt profilerede medlem af Dansk Folkeparti Mogens Camre selv har rodet med udtalelser om tyske nazister i Danmark, som han måtte trække tilbage i går.

- For få dage siden har en af hendes ledende partimedlemmer netop udtalt, at de tyske nazister i Danmark var bedre end muslimerne. Så må man jo spørge, hvem der har bitter smag i munden, siger Siegfried Matlok.

Selvom Pia Kjærsgaards henvisning til Tysklands fortid med nazismen ikke kan ryste Siegfried Matlok, er han alligevel ængstelig for, hvad det kan betyde for samarbejdet mellem Danmark og Tyskland.

- Det, som man i Tyskland er opmærksom på, er, at man ikke får den debat op på et niveau, hvor det også effektivt skader det dansk-tyske forhold. Så bliver det først til en krise. Derfor tror jeg ikke, at det officielle Tyskland, ambassadøren, vil udtale sig omkring det her, siger han.

Hvor lang tid tror du, at man kan blive ved med at trække det her kort i en debat?

- Jeg tror, at så længe vi lever, vil det altid være et argument, der dukker op. Det må en tysker være forberedt på, at den får han altid stukket i snuden, når modstanderen ikke har et kvalificeret bud i en debat, siger Siegfried Matlok.

Men er det i orden?

- Tyskland kan ikke fjerne dets historie, det er jo et mærke, som vi altid vil leve med. Men jeg synes omvendt, at det nye Tyskland, som ambassadøren repræsenterer, har vist på smukkeste vis, at der i dag findes et andet Tyskland, der blandt andet er dybt forankret i det europæiske samarbejde og i et venskab med Danmark, siger han.