Udlændingepolitikken kan igen blive det sprængfarlige omdrejningspunkt i den næste valgkamp, vurderer tidligere forskningsleder.

- En stor og stigende del af befolkningen mener, at vi har en for høj indvandring, så udlændingedebatten bliver et af de store temaer ved den næste valgkamp, mener Gunnar Viby Mogensen, tidligere lektor ved Københavns Universitet.

Den tidligere forskningsleder ved Socialforskningsinstituttet og leder af Rockwool Fondens Forskningsenhed beskriver udlændingedebatten som en ballon, der de sidste par år er pustet større og større, fordi særligt De Radikale og SF, men også Socialdemokraterne og Venstre har forsøgt at tie den ihjel med henvisning til ønsket om en anstændig debat.

Ballonen sprænger

Men ballonen sprænger en dag, og så vil indvandrerdebatten eksplodere, som den gjorde, inden Venstre og Konservative kom til magten i 2001.

- Du kan se, hvor meget et juletræ i Kokkedal fik folk op af stolene, eller hvordan debatten om kønsopdelte svømmehaller og halalkød i børnehaverne sætter sindene i kog.

Og hvis PET har ret i, at de har afværget flere terrorhandlinger, vil der for alvor gå hul på ballonen og debatten vælte frem, siger Gunnar Viby Mogensen.

Man kan dog godt forvente stor modstand fra regeringen i forhold til at gøre det til et tema i valgkampen, påpeger han.

- Men Dansk Folkeparti går frem i meningsmålingerne, og de vil naturligvis blive ved med at forsøge at bringe det på banen.

Det kan de stigende asyltal hjælpe dem med, siger han med henvisning til, at antallet af asylansøgere i år rammer det højeste i ti år.

Pragmatiske Fogh

Valgforsker og politisk analytiker Sigge Winther kan godt følge Gunnar Viby Mogensen et stykke ad vejen.

- Med udnævnelsen af Marianne Jelved er der tegn på, at kampen om udlændingedebatten mellem De Radikale og Dansk Folkeparti bliver oprustet.

Men på den anden side har regeringen længe forsøgt at lægge debatten død. Og Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, er ingen Anders Fogh, som var meget mere pragmatisk i forhold til, hvad der kunne lade sig gøre med støtten fra Dansk Folkeparti, siger han.

Selvom danskerne har fået mere markante holdninger på udlændingeområdet, er det er stadig emner som økonomisk politik, skattepolitik og uddannelse, der ligger højt på listen over de områder, der er vigtigst for danskerne i øjeblikket, forklarer Sigge Winther.

Sådan var det ved sidste folketingsvalg i 2011, og sådan vil det sandsynligvis blive ved med at være indtil næste valg, vurderer han.

- Men udlændingedebatten kan med ét blive aktualiseret, hvis der pludselig sprænger en bombe midt i København, siger han.