Så er den islamiske hovedbeklædning, hijab, også rykket ind i de royale gemakker. Den norske prinsesse Märtha Louise medbragte ifølge norsk Se & Hør en hofdame med hijab, da hun deltog i Prins Richards begravelse i Berleburg. Det har endnu engang fået kritikken af det norske kongehus til at rase, bl.a. hos den islamkritiske, norske journalist Hege Storhaug.

»Det var den sidste pind i kongehusets ligkiste for mit vedkommende. Hvorfor lægger kongehuset op til yderligere splittelse i vort samfund? Hvorfor peger kongehuset fingre ad alle frihedsorienterede muslimer?. Hijab er det fremmeste symbol på politisk islam, og det burde kongehuset ikke tillade i vort oplyste samfund. Vi er efterhånden mange i Norge, der ville ønske vi havde en som jeres dronning Margrethe. Hun har klare holdninger og klare værdier,« siger Storhaug.

Formelt vil der dog ikke være noget til hinder for, at vi kunne komme til at se noget tilsvarende i Danmark. I følge BTs oplysninger har der endda på et tidspunkt være en ansat ved det danske hof, der bar tørklæde og kongehusets kommunikationsmedarbejder, Anne Mette Kirk Ørskov fortæller, at der ikke er nogen nedskreven policy om forbud mod tørklæde eller ej ved ansættelser.

Men Sebastian Olden-Jørgensen, lektor fra Københavns Universitet og forfatter til en bog om Kongehuset vurderer, at det næppe kommer til at ske.

»Den norske prinsesse Märtha Louis bliver i forvejen opfattet som meget speciel og hun har med sin engleskole vænnet nordmændene til, at hun har meget ukonventionelle meninger. Det danske kongehus holder derimod fast i at være helt mainstream, og derfor kan jeg ikke forestille mig, at det ville komme på tale i Danmark,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Hvordan tror du, at det ville blive opfattet af danskerne?

»Meget, meget negativt. Det er noget, vi end ikke overvejer kunne komme på tale. Alle ville have en følelse af, at det ville være værdipolitisk sprængfarligt. Det danske kongehus har altid holdt sig langt værk fra det politisk sprængfarlige, selvom dronningen ikke har lagt skjul på sine holdninger. Hun har bare sikret sig, at de har opbakning hos mindst 85-90 procent af befolkningen først. På den måde er det danske kongehus mere konventionelt,« siger Olden-Jørgensen.

Det er foreløbig kun det norske Se & Hør, der sat fokus på den nye hofdame, som i øvrigt hedder Zakia Ahmed Akkouh. Hun har selv tidligere forsvaret sin brug af hovedbeklædningen med, at hun tror på, at det er noget Gud ønsker af hende. Forsiden på Se & Hør blev bragt for tre uger siden, men har ikke været genstand for omtale i de etablerede norske medier. Men på sociale medier får debatten til gengæld liv, og her bliver der både stillet krav om at fjerne apanagen fra Märtha Louise og helt afskaffe kongehuset.

»Måske er det norske kongehus ikke længere helt i takt med det norske folk. I så tilfælde er det en krise for kongehuset, som vel mere end nogen anden institution legitimeres af sin støtte blandt folket. Forsvinder den, så har kongehuset ikke længere nogen eksistensberettigelse. På den måde er dette en spændende lakmusprøve på støtten til kongehuse,« skriver Sven Even Froyn.

På det norske Se & Hør fortæller udviklingsredaktør, Ingeborg Heldal, at hun ikke oplever, at forsidehistorien har givet den helt store debat.

»Der har været meget lidt kontrovers omkring det. Måske hænger det sammen med, at den nye sæson af tv-serien SKAM er startet, og her er hovedpersonen nu Sanna, som også går med Hijab. Så hijab er vældig hot her i Norge i øjeblikket,« siger Ingeborg Heldal.