Sikkerhedsbranchen vurderer, at der er omkring 1,5 millioner overvågningskameraer i Danmark.

København. Der bliver sat for mange overvågningskameraer op i Danmark, og der er for lidt kontrol med, hvad de faktisk overvåger.

Sådan siger retsordfører Rune Lund fra Enhedslisten.

- Det er et problem med den stigende overvågning, vi ser. Som borger i et demokratisk samfund skal man kunne gå frit rundt uden at blive overvåget, siger Rune Lund.

Sikkerhedsbranchen vurderer, at der er omkring 1,5 millioner overvågningskameraer i Danmark. Tallet er baseret på estimater fra producenter, distributører og installatører af overvågningskameraer.

Det er tre gange så mange som estimatet fra 2013. Ingen ved dog præcis, hvor mange kameraer der er sat op. I 2007 blev kravet om, at overvågningskameraer skulle indberettes til Datatilsynet, nemlig ophævet.

Sikkerhedsbranchen arbejder for, at kravet bliver genindført. Det forslag bakker Rune Lund umiddelbart op om.

- Der skal ske en opstramning, siger retsordføreren.

Han forestiller sig blandt andet, at der skal være et krav om, at det er en autoriseret person, som sætter kameraet op.

- Man kan overveje flere muligheder. Vi har ikke lagt os fast på, præcis hvad der skal ske. Men det er tydeligt, at der er et problem, vi skal tage hånd om, siger Rune Lund.

Spørgsmål: Politiet kan bruge overvågning til at fange kriminelle. Er det ikke en lille pris at betale, at man kan risikere at blive filmet?

- Hvis vi alle sammen fik indopereret en chip i nakken, ville politiet have optimale arbejdsbetingelser. Sådan et samfund ønsker ingen at leve i, siger retsordføreren.

- Man må altid lave en afvejning af, hvor meget overvågning der skal være, og hvor meget frihed den enkelte borger skal have. Vi synes, at grænsen er overskredet for længst, siger Rune Lund.

/ritzau/