»En leder i en af Danbolig-kædens butikker fyres for sin indblanding i en bestikkelsessag i Københavns Kommune.

»Selvom der ikke er taget retslige skridt på nuværende tidspunkt, er det her uforeneligt med at arbejde i Danbolig-kæden,« skriver administrerende direktør i Danbolig Per Bie og slår fast, at mægleren ikke længere er en del af kæden.

Ledelsen i Danbolig har selvstændigt undersøgt ejendomsmæglerens rolle, efter at B.T. 6. oktober konfronterede Danbolig med en række e-mail, som den nu fyrede leder havde sendt til en chef i kommunens byggesagsafdeling.

'Kunne du hjælpe mig her, så skal jeg sørge for, at du får verdens laveste salær på dit hussalg,’ skrev mægleren, da han i maj 2015 havde problemer med at få godkendt en byggeansøgning af kommunen til opførelse af huse, som Danbolig skulle have til salg.

Det er juraprofessor ved Aalborg Universitet Sten Bønsings vurdering, at ejendomsmægleren har overtrådt loven om bestikkelse af offentligt ansatte.

»Når man tilbyder at yde noget til en offentligt ansat med henblik på, at den offentligt ansatte skal udføre en handling, er det strafbart. Det er det, man straffer efter bestikkelsesreglen,« siger Sten Bønsing.

Korrespondancen mellem mægleren og den kommunale chef indgår i en undersøgelse om alvorlige anklager fra en såkaldt whistleblower, der har råbt op om magtmisbrug og korruption i Center for Bygninger under Teknik- og Miljøforvaltningen i landets største kommune.

I sommer anmeldte Københavns Kommune byggechefen til politiet for at have modtaget bestikkelse i forbindelse med behandling af en byggesag. Ved et retsmøde i august blev der nedlagt forbud mod at nævne chefens navn.

Mægler: 'Jeg skylder'

Danbolig-mægleren skrev over flere år med den pågældende chef i afdeling for byggetilladelser. Da mægleren i maj 2015 bad kommunens byggechef om hjælp, svarede embedsmanden: ‘Jeg kigger på det.’

Måneder senere skrev mægleren igen til embedsmanden for at høre, hvad der skete med byggesagen.

Chefen svarede, at den lå hos en anden afdeling, men at ‘vi klarer den hurtigt, når den kommer tilbage’. Han nævnte også, at han gerne ville sælge sit hus næste år.

Danboligs mægler svarede: ‘Super, du kommer bare, når det bliver mere aktuelt, så finder jeg ud af noget godt til dig. Jeg skylder :).’

I april 2017 havde chefen overvejelser om at sælge sit hus på Amager. Mægleren skrev, at chefens hus ville blive udbudt til 4,5 mio. og tilføjede: ‘Jeg har lovet dig et salær på 55.000 kr. alt inklusive.’

Et typisk salær for et hussalg af den slags kan koste op mod 100.000 kroner.

I september 2017 blev huset så sat til salg. Men efter den kommunale chef i april 2018 blev interviewet om hans forhold til ejendomsmægleren - til brug for en advokatundersøgelse om mulig korruption - blev huset taget af markedet i maj.

Da B.T. konfronterede Danbolig-mægleren i begyndelsen af oktober, forklarede han, at byggetilladelsen drejede sig om nogle huse, som Danbolig på et tidspunkt skulle have til salg. Han forklarede, at han ikke vidste, at hans tilbud til chefen kunne være problematisk.

»Det har ikke været min hensigt, jeg er sgu en ærlig mand, der forsøger at gøre mit arbejde ordentligt. Hvis jeg har sagt noget, hvor man kan sige, jeg har formuleret mig forkert i en sammenhæng, så tager jeg det ansvar,« sagde mægleren.

Eftersom Danboligs ledelse nu har undersøgt sagen, har B.T. spurgt den øverste direktør, Per Bie, om Danbolig har orienteret politiet og indgivet anmeldelse af mægleren.

»Der er tale om en personalesag, og vi har ikke yderligere kommentarer,« svarer Per Bie.