Influencer og komiker Ahmad Elchaabi dømmes som den første for at have billiget Hamas' terrorangreb på Israel den 7. oktober.

Dommen lyder på fire måneders betinget fængsel med 100 timers samfundstjeneste.

Hamas' terrorangreb på Israel fandt sted den 7. oktober. Omkring 1.200 mennesker blev dræbt – heriblandt en masse mennesker til en musikfestival.

Dagen efter terrorangrebet lagde Ahmad Elchaabi en video på det sociale medie Snapchat, hvor han har omkring 80.000 følgere. I videoen sagde han blandt andet:

»Der bor folk dernede, som stadig ikke er blevet flækket. Men 250 stykker, det er ikke helt dumt.«

På daværende tidspunkt var meldingerne, at netop omkring 250 mennesker var blevet dræbt på en musikfestival i Israel.

Byretten lægger i dommen vægt på, at Elchaabi spillede musik og dansede i videoen, efter han havde sagt det, og at det derfor fremstod som en »fejring«.

I retten i sidste uge forklarede Ahmad Elchaabi, at han ikke vidste, at der var tale om angreb på civile, da han lavede videoen på Snapchat.

Han havde kun hørt om angrebet gennem sociale medier, hvor der ifølge Ahmad Elchaabi ikke stod noget om en musikfestival eller drab på civile. Han troede, at der var tale om et angreb på det israelske militær, forklarede han, da anklageren udspurgte ham:

»Jeg følger ikke nyhedsmedierne. Alt jeg får at vide, får jeg gennem mine sociale medier,« sagde Ahmad Elchaabi i retten og nægtede sig dermed skyldig i terrorbilligelse med henvisning til sin uvidenhed.

Efterfølgende smuldrede forklaringen, da B.T. kom i besiddelse af en skærmoptagelse, der viser, at Ahmad Elchaabi delte nyheder om drab på civile israeler på Snapchat, lige inden han delte videoen, som han nu er dømt for.

En af nyhederne, Elchaabi delte, var en historie fra TV 2 fra den 7. oktober med overskriften »Militante er trængt ind i Israel og skyder på civile i gaderne, skriver medier«. 

Se skærmoptagelsen af Ahmad Elchaabis opslag på Snapchat herunder:

Byretten skriver i dommen, at det er utroværdigt, at Elchaabi skulle have været udvidende om, at der var tale om drab på civile israelere. Forklaringen modsiges ifølge byretten af udtalelser, Elchaabi kom med i et interview med B.T. kort tid efter, og det faktum, at Elchaabi ikke har »beklaget« eller »taget afstand« fra sin video på Snapchat.

B.T. er i skrivende stund ikke lykkedes med at få en kommentar på dommen fra Ahmad Elchaabi eller hans forsvarsadvokat, Raquel Esteves.

Mens han sad i retten, bar Ahmad Elchaabi en t-shirt under sin skjorte med ordene 'free Palestine' på ærmet og 'stik en finger i røven' på ryggen.

Sidstnævnte budskab er henvendt til medierne, fortalte Ahmad Elchaabi foran Københavns Byret i sidste uge:

Ahmad Elchaabi
Ahmad Elchaabi Foto: Andreas Østergaard
Vis mere

Ahmad Elchaabi
Ahmad Elchaabi Foto: Andreas Østergaard
Vis mere

Regeringen har flere gange udtrykt et stærkt ønske om, at politiet og Anklagemyndigheden slår hårdt ned på terrorbilligelse i kølvandet på Hamas' angreb på Israel den 7. oktober. 

Ahmad Elchaabi er blot den første ud af i alt fire personer, der er tiltalt billigelse af terrorangrebet, som får sin sag afgjort i retten.

Justitsminister Peter Hummelgaard havde forinden givet udtryk for, at han holdt nøje øje med sagens udfald i byretten:

»Hvis domfældelsen skulle ende med frifindelse, så mener jeg da, at det vil fordre betænksomhed i forhold til, om bestemmelsen er skrevet rigtigt,« sagde Hummelgaard på et åbent samråd i Folketinget forud for retssagen.

Læs om de tre andre personer tiltalt for at billige Hamas' terrorangreb HER.