En af Danmarks største ejendomsmæglerkæder bliver nu trukket ind i en korruptionssag i Københavns Kommune.

En leder i en af Danbolig-kædens butikker viser sig nu at være involveret i en igangværende sag om bestikkelse. Det får nu Danboligs øverste chef til at suspendere mægleren.

Særligt en mail er central i sagen. Den er sendt fra lederen af en Danbolig-butik i Københavnsområdet til en chef i Københavns Kommunes afdeling for byggetilladelser.

'Kunne du hjælpe mig her, så skal jeg sørge for, at du får verdens laveste salær på dit hussalg’, skrev mægleren - som B.T. har valgt at holde anonym - da han i maj 2015 havde problemer med at få godkendt en byggeansøgning af kommunen.

Juraprofessor ved Aalborg Universitet Sten Bønsing vurderer, at ejendomsmægleren har overtrådt loven om bestikkelse af offentligt ansatte.

»Når man tilbyder at yde noget til en offentligt ansat med henblik på, at den offentligt ansatte skal udføre en handling, er det strafbart. Det er det, man straffer efter bestikkelsesreglen,« siger Sten Bønsing.

Mail-korrespondancen indgår i en undersøgelse om alvorlige anklager fra en såkaldt whistleblower, der har råbt op om magtmisbrug og korruption i Center for Bygninger under Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Danbolig-mægleren skriver over flere år med en chef i afdeling for byggetilladelser.

Som B.T. tidligere har beskrevet, er chefen nu fortid i kommunen. På baggrund af korruptionsundersøgelsen tog kommunen initiativ til at politianmelde ham, fremgår det af kommunes dokumenter. Chefen har spillet en nøglerolle i en række sager, som B.T. siden april 2018 har afdækket.

I den nye sag undlod chefen at sige fra, da han i maj 2015 modtog tilbuddet fra ejendomsmægleren. I stedet bad han om et sagsnummer og skrev: ‘Jeg kigger på det’.

Måneder senere skrev mægleren igen til embedsmanden for at høre, hvad der skete med byggesagen.

Chefen svarede, at den lå hos en anden afdeling, men at ‘vi klarer den hurtigt, når den kommer tilbage’. Han nævnte også, at han gerne ville sælge sit hus næste år.

Danboligs mægler svarede: ‘Super, du kommer bare, når det bliver mere aktuelt, så finder jeg ud af noget godt til dig. Jeg skylder :)’.

I april 2017 havde chefen overvejelser om at sælge sit hus på Amager. Mægleren skrev, at chefens hus vil blive udbudt til 4,5 mio. og tilføjede:

‘Jeg har lovet dig et salær på 55.000 kr. alt inklusivt’.

Et typisk salær for et hussalg af den slags kan koste op mod 100.000 kroner.

I september 2017 blev huset så sat til salg. Men efter chefen i april 2018 blev interviewet om hans forhold til ejendomsmægleren - til brug for advokatundersøgelsen fra Bech-Bruun - blev huset taget af markedet i maj.

Da B.T. konfronterer ejendomsmægleren, siger han, at byggetilladelsen drejer sig om nogle huse, som Danbolig på et tidspunkt skulle have til salg. Han forklarer, at han ikke vidste, at hans tilbud til chefen kunne være problematisk.

»Det har ikke været min hensigt, jeg er sgu en ærlig mand, der forsøger at gøre mit arbejde ordentligt. Hvis jeg har sagt noget, hvor man kan sige, jeg har formuleret mig forkert i en sammenhæng, så tager jeg det ansvar,« siger mægleren.

Nu bliver han suspenderet af Danbolig, oplyser kædens administrerende direktør Per Bie.

»Mægleren er blevet suspenderet, mens vi undersøger sagen til bunds og vurderer, hvilke konsekvenser det skal have. Det skal være hævet over enhver tvivl, og det er vores klare forventning, at vores mæglere overholder gældende lovgivning og udviser høj moral og etik i deres daglige virke,« siger han.