Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

To tidligere Socialdemokrater afslører ufine metoder i valgkampen

Der blev benyttet skandaløse metoder på det store repræsentantsskabsmøde den 14. april i Kildeskovshallen i Gentofte.

Her skulle S-medlemmer i hovedstadsområdet stemme om 20 kandidaters placering på opstillingslisten til Region Hovedstaden efter spidskandidaten, folketingsmedlemmet Sophie Hæstorp Andersen. Jo, højere kandidaten er på opstillingslisten, jo, større er chancen for at få en attraktiv plads i regionsrådet efter valget på tirsdag.

Men lederen af socialdemokraterne i Hvidovre, Henrik W. Olsen, havde sammen med partifællerne i Brøndby på den københavnske vestegn lagt en plan for at få sat deres kandidaters værste konkurrenter skakmat. Ifølge de to tidligere medlemmer fik alle Socialdemokraterne fra Hvidovre-området inden afstemningen - og i al diskretion - udleveret små sedler med fem navne, som de ikke måtte stemme på.

Skandaløs valgfusk

Blandt de fem var den kendte debattør og sognepræst Flemming Pless fra Indre By samt Lyngby Kredsens Bodil Kornbek, der er tidligere partiformand og folketingsmedlem for Kristendemokraterne.

- Efter min mening var der tale om valgfusk. Jeg synes, det var skandaløse metoder, som jeg på ingen måde kunne være med til, så jeg gik simpelthen min vej i protest. De blev jo dolket i ryggen, uden de anede noget om det, fortæller Hans-Jørgen Lundbye fra Hvidovre til BT.

Han bakkes op af Leif Less Nielsen, der også var til stede på mødet.

- Jeg ville ikke finde mig i at blive dikteret, hvem jeg skulle stemme på. Det er fup og svindel. Jeg overvejede at tage ordet på talerstolen og fortælle hele hallen og alle kandidaterne, hvad der foregik bag deres ryg. Men jeg valgte også i protest at forlade hallen, siger Leif Less Nielsen, der sammen med Hans-Jørgen Lundbye nu har dannet deres egen liste i Hvidovre.

S-formand erkender: Taktisk hensyn

Planen lykkedes tilsyneladende perfekt, da Hvidovres kandidat Maja Højgaard blev nr. 3 på listen, mens Brøndbys kandidat Vagn Majland endte på en 6. plads på listen til Region Hovedstaden, hvor der for fire år siden blev plads til tolv S-medlemmer.

Alle fem ’bandlyste’ på sedlen endte langt nede på listen fra 15. til 20. pladsen. Den daværende S-formand i Hvidovre, Henrik W. Olsen, erkender at have skrevet sedlen.

- Det er helt normalt at lave alliancer i politik og valget af de fem på listen var ud fra et taktisk hensyn for at hjælpe vores kandidat mest muligt.

Men synes du, at det er særligt fair?

- Jeg kunne også have skrevet navnene på dem, som jeg anbefalede medlemmerne at stemme på, men jeg synes, at det var nemmere at skrive de fem navne, Men jeg er ked af, hvis nogen har opfattet det som ubehageligt at stå på listen, siger Henrik W. Olsen, der kort efter mødet sagde op for at bruge kræfterne på et civilt job i Dansk Metalarbejderforbund.

'Forbudte navne' kan få konsekvenser

Det er direkte udemokratisk, når medlemmer i et parti, får befaling om, hvem der skal og ikke skal stemmes på, mener Rasmus Jønsson, ekstern lektor i politisk kommunikation ved RUC.

- Der bliver altid spillet hårdt og lavet aftaler til afstemninger i lokalforeningerne, men jeg har aldrig hørt om en model, hvor en seddel bliver sendt rundt under bordet. Det er lige at tage skridtet videre og virker ikke særlig demokratisk. Folk skulle jo gerne selv vælge, hvem de vil stemme på, siger han.

Selv om det er helt normalt at indgå alliancer internt i et parti, kan det få konsekvenser at sende en seddel rundt med ‘forbudte navne’, påpeger kommunalforsker Roger Buch ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Der bliver lavet mange aftaler, når partimedlemmer er på vej ud til mødet i biler og busser. Men det lyder usædvanligt at sende en seddel rundt for at trykke nogle bestemte ned på listen. Det kan skabe splid i partiet, når man bryder ‘gentlemanaftalen’ og bruger beskidte kneb, siger han.