Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Frygten for salmonella har i årevis holdt danskerne fra at bruge rå æg i madlavningen. De tider er forbi, og nu kan man roligt røre sin mayonnaise med friske æg i stedet for de pasteuriserede .

Risikoen for at blive syg af de danske æg, man køber i butikkerne, er nemlig meget lille, viser en risikovurdering, DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen.

Æg i rå form er en vigtig ingrediens i mange retter som is, pariserbøf og chokolademousse. Før anbefalede Fødevarestyrelsen, at man brugte pasteuriserede æg, når man for eksempel ville røre sin egen mayonnaise, men nu viser DTU's vurdering, at man altså roligt kan sætte tænderne i ubehandlede æg uden frygt for salmonellabakterier.

Med forbehold

Man skal dog stadig tage sine forbehold. Hvis æggene indgår i mad til børn, syge eller gamle, eller man bare ønsker at være 100 procent sikker, så anbefaler Fødevarestyrelsen stadig, at man vælger de pasteuriserede æg frem for de friske. Æg er et biologisk materiale, så der er aldrig absolut sikkerhed for, at der ikke er salmonella udenpå eller indeni ægget, understreger Fødevarestyrelsen.

Hvis man driver en restaurant eller anden fødevarevirksomhed, skal man stadig varmebehandle æg til mindst 75 grader eller bruge pasteuriserede æg. Det skal de, fordi forbrugeren ikke selv kan vælge, om de ønsker at spise retter med rå eller pasteuriserede æg.

Her er nogle af de retter, hvor man nu roligt kan bruge friske æg:

Pariserbøf

'Sol over Gudhjem'

Citronfromage

Æggesnaps

Is

Kiksekage

Mayonnaise

Aioli

Chokolademousse

Pasta Carbonara

Bøf Tatar

Tiramisu

- Og så kan du smage på kagedejen med god samvittighed.

Andre læser også