Et dødssygt barn kan vælte en hel familie. Nyt tiltag skal hjælpe forældre og søskende tilbage til livet

At frygte for sit barns liv er enhver forælders værste mareridt. Men for nogle forældre er frygten et livsvilkår.

Hvert år er der danske børn, der rammes af livstruende sygdom, og hver gang rammes deres familier af dyb krise. Som pårørende har man betydelig øget risiko for stress, angst og depression, og ifølge Psykiatrifonden udgør psykiske problemer som disse den største sygdomsbyrde i samfundet med 25 pct. i forhold til det samlede sygdomsbillede.

Derfor har går Børnecancerfonden og Foreningen Cancerramte Børn sammen om et nyt landsdækkende tilbud, der skal støtte familier med kræftsyge børn. Tilbuddet hedder FAVN og yder psykologhjælp og socialrådgivning både under og efter kræftforløbet.

Også efter et endt kræftforløb kan der være hårdt brug for hjælp, siger direktør for Børnecancerfonden Marianne Benzon Nielsen.

”At være gennem et kræftforløb med et barn er hårdt. Det er en intensiv og ofte langvarig behandling, og hele familiestrukturen bliver ændret. Det er svært at fastholde sit sociale netværk, forældrene er ofte splittet op, og man kan ikke tilrettelægge sit eget liv, fordi alt afhænger af det syge barn,” siger hun.

Den situation kender 41-årige Linda Kristiansen alt til. Da hendes søn Adam var syv måneder, fik han konstateret leukæmi. I dag er Adam fire et halvt år gammel og kræftfri, men sygdommen har haft store koncekvencer for familien. Da Adam efter et opslidende sygdomsforløb blev erklæret rask, gik hans forældre fra hinanden.

Et scenarie, som man genkender i Børnecancerfonden. Her bliver de ofte kontaktet af familier, der har svært ved at vende tilbage til livet.

”Når barnet er færdigbehandlet, tror man, at det hele er slut. Men det er først her, man som forældre får lov at mærke sig selv. Man bør være glad, fordi barnet er rakst, men man er fyldt med en masse følelser, og skal erkende, at livet ikke bliver det samme igen,” siger Marianne Benzon Nielsen.

”Vores mål er derfor at hjælpe familierne til at komme videre og få et godt og velfungrende liv, når kræften er væk.”

Læs hele Adams historie i BT PLUS lige HER.