Den fhv. mediedirektør i DR er nu genansat som ekstern mangfoldigheds-konsulent. Hun er ansat på samme lønvilkår, som da hun var mediedirektør, hvilket er over 2 millioner kr. Politikere fra både venstre og højre undrer sig over den høje løn og kalder den »vanvittig« og »himmelråbende kritisabelt«

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at fhv. mediedirektør i Danmarks Radio, Gitte Rabøl, er blevet ansat som ekstern mangfoldigheds-konsulent. Hun er blevet ansat på samme lønvilkår, som hun havde som mediedirektør, hvilket vil sige, at den årlige løn udgør 2.096.782 kr.

Berlingske har forsøgt at få yderligere oplysninger om konsulentstillingens indhold, og har fra DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen fået følgende til citat:

»Gitte Rabøl vil være kommitteret for DRs bestyrelse og direktion fra 1. april 2017 til udgangen af april 2018, hvorefter hun fratræder sin stilling i DR. Hun skal særligt løse strategiske opgaver relateret til mangfoldighedsproblematikken. De konkrete vilkår, vi er blevet enige med Gitte Rabøl om, afspejler, at mangfoldighed er en stor udfordring for alle danske medier, og det er et område, DR som public service-organisation har særlige forpligtelser på og tager meget alvorligt. Gitte Rabøl har indgående kendskab til selve DR og besidder desuden en ret enestående indsigt i danske såvel som internationale medieforhold«.

Politikere, som Berlingske har talt med, stiller sig undrende over for ansættelsen og lønforholdet. Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus siger:

»Jeg synes det lyder himmelråbende kritisabelt. Det er en overdådig løn, ja højere end statsministerens. Man kan spørge, om de mange ansatte i DR ikke selv kan løse opgaver om mangfoldighed. I mine ører lyder det som om, at DRs skjulte dagsorden er, at komme et medieforlig i forkøbet med dets evt. nedskæringer ved at opfinde en konsulentstilling, så man kan sige, at man løser mangfoldighedsopgaver.«

Kan det ikke være reelt, at man ser på DRs rolle i forhold til mangfoldighed?

»Men vi ved jo ikke, hvad der ligger i stillingsbetegnelsen og vi har fra politisk hold tidligere indgået en aftale med DR om væsentlige forhold vedr. mangfodlighed, som DR skal dække. Det drejer sig om handicapforhold, geografisk fordeling og lignende. Så jeg aner ikke, hvad hun egentlig skal lave,« siger Morten Marinus.

Enhedslistens mediepolitiske ordfører Søren Søndergaard undrer sig over lønniveauet:

»Jeg synes det lyder som et urimeligt højt lønniveau. Men DR er ikke ene om at have et for højt lønniveau, for størstedelen af mediebranchen har samme høje lønniveau. Men meget i denne sag vækker undren, for man må spørge, om konsulentstilllingen har været opslået ledig i offentligheden eller om der så at sige er tale om en intern vennetjeneste. Og jeg undrer mig også over, at DRs egne medarbejdere ikke kan klare spørgsmål om mangfoldighed, selv om jeg ikke kan afvise, at det kan være formålstjenstligt at lade eksterne folk kigge på programfladen på tværs. Men umiddelbart virker Gitte Rabøls nye løn ufattelig voldsom.«

Til Søren Søndergaards spørgsmål om stillingen har været slået op, svarer DRs kommunikationschef Lasse Bastkjær Jensen:

»Stillingen var ikke slået op, idet der var tale om en omplacering af en medarbejder til en anden stilling på lavere niveau i organisationen. Dette er i overensstemmelse med DRs retningslinjer for opslag af stillinger. Stillingen som direktør for DR Medier, som Gitte Rabøl forlod, blev slået op og besat af Henriette Marienlund.«

Venstres mediepolitiske ordfører Britt Bager synes ansættelsen er »mærkværdig«:

»Nu er hun jo ikke længere medlem af direktionen, så den høje løn kan ikke begrundes med det ansvar og arbejdspres man har, som medlem af DRs direktion. Hvordan kan en ekstern konsulent tjene mere end statsministeren, det fatter jeg ikke. Denne sag sammen med andre sager om høje lønninger og goder til medarbejderne synes at vise, at DR ikke helt har forstået, at DR har et særligt ansvar for at forvalte borgernes penge med særlig omhu.«

Britt Bagers vurdering ligger på linje med SFs mediepolitiskje ordfører Jacob Mark, der siger til Berlingske:

»Det er en fuldstændigt vanvittig løn. Da jeg så ordet mangfoldigheds-konsulent, troede jeg, at det var hentet fra en dårlig tv-serie. Det er jo et rystende lønniveau og det understreger, hvad vi er gået efter i SF, nemlig at lønforholdene skal være gennemsigtige og at der skal være et lønloft, så vi undgår denne slags misbrug af DRs midler.«

Der er ifølge webavisen Finans.dk 15 medarbejdere i DR, der tjener mere end en million kr. om året. Det er særlig studieværter opg korrespondenter, der blandt de menige medarbejdere får store lønninger.

Netavisen Journalista.dk skriver, at en række af DRs ledende medarbejdere fik store lønforhøjelser i løbet af 2016, heriblandt generaldirektør Maria Rørbye Rønn, der fik en lønforhøjelse på  60.601 kr og nåede op på 3.562.378 kr. Dermed er hun Danmarks højst lønnede embedsmand. Der var også store lønstigninger til DRs økonomidirektør og andre direktører i DR som direktøren for DR Danmark Anne-Marie Dohn. Direktører i DR ligger ifølge Journalista.dk på ca. 2 millioner kr., hvilket svarer til hvad departementschefer får.

Berlingske har rettet henvendelse til DR for at få yderligere information om stillingens karakter. DRs kommunikationschef Lasse Bastkjær Jensen svarer:

»Den konkrete aftale med Gitte Rabøl er ikke noget, vi udleverer.«

Det har ikke været muligt at få et interview hverken med bestyrelsesformand Michael Christiansen eller generaldirektør Maria Rørbye Rønn om sagen.