Det er ikke ligefrem et skønmaleri, som man i disse dage kan se i den københavnske omegnskommune Vallensbæk. Borgmester Henrik Rasmussen (K) er anklaget af sin egen topchef for at have forsøgt at hyre sin kone for skattepenge, presse sine ansatte til ulovligheder, og bruge otte lokale firmaer, selv om de er dyrere end firmaer uden for kommunen.

BT kan i dag afsløre, at den konservative viceborgmester Anette Eriksen, der leder undersøgelsen af sin partifælle Henrik Rasmussen for magtmisbrug, har undladt at gøre opmærksom på, at hendes mands malerfirma har en millionaftale med kommunen. Ifølge kommunaldirektøren Bjarke Steen Johansen er aftalen ’dybt problematisk’ og muligvis ulovlig.

Dansk Folkeparti kræver derfor, at Anette Eriksen trækker sig fra posten.

Minder om bananrepublik

- Det minder jo om en bananrepublik, når hun undersøger sin mands kontrakt. Det er dybt, dybt kritisabelt, siger Kenneth Kristensen Berth.

Borgmester Henrik Rasmussen, siger blot, at det ’fuldstændig rigtigt,’ at kommunen har en aftale med Anette Eriksens mand. Mens manden, Jan Bøndergaard Eriksen, siger:

- Det er rigtigt, at jeg har har en flerårig kontrakt på et millionbeløb. Men kommunen har nu kun bestilt arbejde for 2-300.000 kr., og derfor har den forlænget kontrakten et år, siger Jan Bøndergaard Eriksen.

Og det er netop det, at man forlænger kontrakterne, selv om konkurrenter er billigere, der ifølge kommunaldirektøren kan være ulovligt.

Ifølge professor i forvaltningsret Claus Haagen Jensen på CBS, der har set sagens akter for BT, bør viceborgmesteren trække sig fra undersøgelsen.

- Hun er formentlig inhabil. Det her viser, hvorfor kommuner aldrig bør undersøge sig selv, siger Claus Haagen Jensen, der siger, at sagen minder om Farum-sagen. Statsforvaltningen er nu gået ind i sagen.

Vidste ikke noget


Både Venstre og Socialdemokraterne vil have Kommunernes Landsforening til at se på, om viceborgmesteren er inhabil. Og er hun det, skal hun straks trække sig fra undersøgelsen.

På tirsdag skal hun ellers komme med en konklusion på anklagerne mod borgmesteren.

- Vi var slet ikke opmærksomme på det her, siger anden viceborgmester Søren Wiborg (S).

Anette Eriksen fortæller til BT, at ’hun selvfølgelig trækker sig,’ hvis juristerne siger, at hun er inhabil. Hun har ikke fortalt om sin mands kontrakt til Kommunernes Landsforenings jurister.

Før Anette Eriksens mand overtog kontrakten på al kommunalt malerarbejde i Vallensbæk, var det i øvrigt borgmester Henrik Rasmussens egen far, der udførte malerarbejdet i kommunen.