Antallet af asylansøgere i Danmark bliver i år det største i næsten ti år, forudser ministeren.

Blodige konflikter i Syrien og Somalia har fået det til at vælte ind i Danmark med asylansøgere.

Således har antallet af asylansøgere ikke været større i ti år, fortalte justitsminister Morten Bødskov (S) i går i et samråd i Folketinget. Han forventer således hele 6.000 asylansøgere i år. 3.700 af dem er allerede blevet indkvarteret på danske asylcentre.

Her er trykket for tiden så stort, at man må bygge nye asylcentre i et rasende tempo.

Alene fra det borgerkrigshærgede Syrien er der bare i år ankommet 580 asylansøgere, fremgik det af ministerens redegørelse. Ca. 600 andre er kommet fra Somalia og 400 fra Iran.

I 2008 var der eksempelvis bare 108 syrere, der kom til Danmark og søgte om asyl.

- Når man ser de voldsomme kampe, der for tiden er i Syrien, så er det da fuldt forståeligt, at det får folk til at flygte. Der er en kvart million, der er flygtet fra Syrien i år, hvor kun de 580 er kommet hertil. Folk fra krigshærgede lande har jo krav på asyl, siger Morten Bødskov.

- Jeg tror ikke på, at regeringens ændrede udlændingepolitik får folk til at komme. Krig og ufred får nu folk til at flygte, og sådanne konflikter kan vi også mærke i Danmark på vores flygtningestrøm, siger Morten Bødskov. Antallet af afviste asylansøgere, som politiet ikke kan få til at rejse hjem, er til gengæld tredoblet fra 551 i 2009 til nu at være over 1.400.

- Vi spiller på alle tangenter for at få dem til at rejse hjem. De, som ikke er berettiget til asyl, skal til gengæld hjem - de har intet at gøre i Danmark, siger Morten Bødskov, der dog ikke har nogen konkrete forslag til, hvad han vil gøre for at få flere til at rejse hjem.

Men det er slet ikke nok, mener Dansk Folkeparti, der rejser en voldsom kritik af ministeren.

- Det er deprimerende, at ministeren overhovedet ikke har nogen løsningsforslag til, hvad han vil gøre for at stoppe flygtningestrømmen og få dem, der ikke skal være her, til at rejse hjem. Det sejler jo hos ham. Stod det til os, så skulle vi have et totalt asylstop, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.