____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det nærmest mytiske vejrfænomen El Niño rammer efter al sandsynlighed kloden i løbet af sommeren og efteråret 2014. Det forudser flere eksperter. Oven i købet ser det ud til, at denne El Niño kan blive en voldsom en af slagsen. Blandt andet fordi den bliver forstærket af den globale opvarmning.

El Niño påvirker først og fremmest landene omkring ækvator, som grænser op til Stillehavet, og selvom effekten også kommer til at kunne mærkes på den nordlige halvkugle i Nordamerika, så er det mindre sandsynligt at det kommer til at få indflydelse på Europa og det danske vejr. Det forklarer meteorolog Jesper Theilgaard til BT.

- Effekterne af El Niño kan få betydning for jetstrømmene på den nordlige halvkugle og dermed også for Europa. Men det er usikkert, hvor stor påvirkningen er, siger han.

El Niño er et tilbagevendende fænomen, som opstår med års mellemrum i Stillehavet. Senest fænomenet for alvor ramte var i 1997.

Normalt blæser passatvinden fra Sydamerika mod Indonesien og tager det varme overfladevand med sig på vejen. En gang imellem svækkes passatvinden, og det betyder, at det lune vand glider tilbage mod Sydamerika, og dermed bliver hele mekanismen vendt om med voldsomme konsekvenser for klimaet store dele af verden. Områder som før oplevede tørt vejr, får pludselig mere vand, mens regnen udebliver og skaber tørke i områder som ellers normalt oplever meget nedbør.

Fænomenet opstår som regel i efteråret eller i den tidlige vinter, og rekordhøje temperaturer over Stillehavet i øjeblikket tyder på, at El Niño er på vej med stor styrke. Det skriver klimaforskningscenteret NOAA.Selvom Danmark ikke umiddelbart er i risikozonen for voldsomt vejr i forbindelse med en kommende El Niño, så vil påvirkningen formentlig kunne mærkes globalt.

- Effekten af El Niño breder sig som ringe i vandet og påvirker den globale temperatur. Derfor er der en reel risiko for at vi får et spring i den globale temperatur i år eller næste år, alt efter hvornår det kommer til at ramme, forudser Jesper Theilgaard.