Danmark er et af 74 lande, der fredag er blevet ramt af et hackerangreb.

Det oplyser Leif Jensen, der er direktør i it-sikkerhedsselskabet Kasperskys nordiske afdeling, til TV2.

»Jeg kan se på vores kort, at Danmark er blevet forsøgt angrebet inden for de første timer af angrebet,« siger han til TV 2 og fortæller, at det ikke tyder på, at de andre nordiske lande er berørt.

Han tilføjer, at han ikke man endnu ikke ved, hvorvidt det er lykkedes hackerne at få adgang til data fra danskerne, men at det er et af de 'voldsommeste angreb', man hos Kaspersky nogensinde har set.

Der skulle ifølge direktøren ikke være andre nordiske lande, der er blevet ramt.

De første meldinger om det voldsomme hackerangreb kom fra England, hvor flere af landets hospitaler var blevet hacket. Senere kunne BBC melde at omkring 74 lande, heriblandt USA, Rusland, Italien og Spanien, var ramt.

Det skulle blandt andet have ramt adskillige multinationale virksomheder

Hertil har det russiske indenrigsministerium oplyst, at godt 1000 af deres computere er blevet hacket i forbindelse med angrebet.

Eksperter fortæller til BBC, at hackerne formentlig bruger et hacking-værktøj, som blev stjålet fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA for nylig.

I en erklæring fra NHS, det offentlige britiske sunhedsvæsen i England, hedder det, at en række computere på hospitaler er blevet ramt af det ondsindede angreb med "ransomware".

Men det skønnes, at patientdata foreløbig ikke er berørt af angrebet.

Den virus, som har ramt computerne, menes at være en allerede kendt, som går under navnet Wanna Decryptor, skriver Reuters. Andre eksperter henviser til en ransomware med navnet WannaCry.

Den såkaldt ransomware angriber filer på computerne og låser dem. Typisk kræver hackerne, der står bag, penge for at dekryptere de ramte filer. Ellers vil de forblive utilgængelige.

På NHS' computere, der tilsyneladende er ramt, dukker der en besked op på skærmen. Her kræver man, at brugeren betaler 300 dollar i bitcoin for at låse filerne op igen.

Flere britiske læger har beskrevet fredagens problem på sociale medier. En af dem skriver:

'Vores hospital er nede. Vi får en besked, der siger, at vores computere nu er under deres (hackernes, red.) kontrol, og at vi skal betale et pengebeløb. Og nu er alt væk,' lyder det ifølge The Guardian.

NHS er det offentlige sundhedsvæsen i England, Wales og Skotland. Det blev indført i Storbritannien efter Anden Verdenskrig.

NHS blev forbillede for det offentlige sundhedsvæsen i Danmark og det meste af Europa.