B.T. mødte 80ernes barnestjerne fra 'Busters Verden', der ikke husker tilbage på berømmelsen med glæde.

Hører du også til blandt dem, der smiler skævt ved tanken om Buster Oregon Mortensen, der tryller tarme ud af munden? Så er du ikke den eneste.

Det vil sige med én sikker undtagelse, og det er Buster selv. Hos ham fremkalder minderne en anden reaktion.

- De første 10-15 år hang det hele mig ud af halsen. Sangen, der jo også gik hen og blev et stort hit red mig som en marre. Jeg synes det hele var ualmindeligt tåbeligt, forklarer den i dag 30-årige skolelærer, Mads Bugge Andersen. Siden 'Busters verden' første gang blev sendt i TV har han måttet kæmpe mod sin TV-identitet.

- Ligegyldigt hvor jeg gik oplevede jeg, at folk hviskede og sendte blikke. Og som 14-årig knægt forstår man jo ikke, at folk bare er nysgerrige. Jeg syntes, det var enormt ubehageligt, og jeg havde knap nok lyst til at gå udenfor døren, siger han.

- I de perioder jeg har haft det skidt, kunne jeg godt have haft brug for hjælp. Men kan en 14-årig bede om det? Det er derfor, jeg mener børn bør holdes helt ud af film, siger den gamle barnestjerne. Men forklarer hurtigt, at han godt godt se, at den beslutning ville give problemer.

Tilknyt en konsulent
- Jeg kan jo godt se, at 'Far til fire i sneen' ville være knap så sjov hvis det var voksne mennesker, der rullede rundt i sneen. Men så skulle børnene kun være med i produktionen og ikke i eksponeringen af filmen, siger Mads Bugge Andersen.

Han mener i det hele taget, at der er alt for lidt fokus på den negative side af det at være børnestjerne.

- Omkostningerne er alt for store. Desuden er børnearbejde jo forbudt. Jeg mener, man burde lovgive på området. Eksempelvis kunne man forlange, at der var en konsulent tilknyttet barnet som skulle sikre at det også kom helt ud på den anden side, siger han.

Det var en tilfældighed, at den ret generte 12-årige dreng overhovedet endte på det store lærred. Produktionsselskabet besøgte hans skole for at lede efter børn til filmen. Og her faldt interessen på den fregnede dreng med det uregerlige hår. Han blev kaldt til en casting. Det blev til flere, og før han vidste af det, spillede han pludselig hovedrollen i en TV-serie.

Var bare en 12-årig dreng
- Jeg havde ingen chance for at vide, hvad jeg havde sagt ja til. Jeg var jo bare en 12-årig dreng. Og det havde mine forældre heller ikke. Hvordan skulle de det, siger han.

Den pludselige opmærksomhed tog særlig hårdt på 12-årige Mads Bugge, fordi han er genert. Men han holder fast i, at opmærkomheden kan være skadelig for de fleste børn.

- Jeg ved godt, at det er de færreste, der har det ligesom mig. Men der er også børn, der har haft succes, og som har levet godt med det. Men de får det så svært når opmærksomheden er falmet, forklarer han.

Opmærksomhedspresset var værst lige efter serien var blevet vist i TV, og Nannas kendingsmelodi »Buster« hittede i radioen. Den unge Mads kunne ikke få lov til at gå i fred på gaden. Så udkom 'Busters verden' også som biograffilm og det hele startede forfra igen, og sådan var det hver gang filmen blev genudsendt i TV. Sangen blev en evergreen og sikrede filmen og 'Buster' en plads i folks hukommelser. Hvert øjeblik af berømmelsen var en prøvelse for Mads Bugge. Men han havde sværest ved at takle den intensive berømmelse i teenageårene.

Skal prøve grænser af
- I de år er det jo meningen man skal prøve grænser af og være sammen med andre unge. Men der gik jeg rundt og gemte mig. Og på den måde er jeg gået glip af meget, siger han.

Han forklarer, at han godt kunne finde på at blive væk fra fester af frygt for de konfrontationer, der måtte komme med nye bekendtskaber. Det er først i dag, hvor han selv har fået børn og set 'Busters verden' med dem at han har kunnet se noget godt i filmen.

sfm@bt.dk