En ny vaccine forventes at kunne mindske en kræftknude dramatisk. Forskere håberog tror på, at vaccinen kan være et gennembrud i kræftbehandlingen. den nye vaccine går specifikt efter kræftceller og dræber dem.

Den har været afprøvet på bryst-, tarm-, æggestokke-, og bugspytkirtelkræft, og kan være et kæmpe fremskridt for disse patienter, der er blandt dem, der i dag har de laveste overlevelseschancer. Det skriver Daily Express i dag.

Når celler i kroppen bliver til kræftceller forandrer sukkerarterne på deres overflade sig, så de bliver anderledes end hos de raske celler.

Vaccinen virker ved at træne immunforsvaret til at genkende disse sukkerholdige proteiner kaldet MUC1 og lade de raske celler være.

MUC1 findes i mere end 70 procent af dødelige kræftformer. Og i kræftformer som brystkræft, bugspytkirtelkræft og æggestokkekræft findes MUC1 i 90 procent af tilfældene.

I forsøg på mus fik vaccinen kræftknuder til at skrumpe med helt op til 80 procent.
Professor Geert-Jan Boons fra University of Georgia Cancer Center, der står bag vaccinen, siger til Daily Express, at han er sikker på, at vaccinen vil komme til at spille en betydelig rolle i kræftbehandlingen:

- Vores håb er, at hvis vaccinen, hvis den kombineres med en tidlig diagnose, vil kunne gøre kræft til en sygdom man kan håndtere og leve med.

Forskere skal begynde at teste vaccinen på mennesker i 2013. Hvis det går som det skal, kan vaccinen være på markedet om fem år.