Tvivlsomme agentaftaler og underbetaling af klubbens afrikanske stjernespillere er en del af hemmeligheden bag FC Midtjyllands succes, lyder anklagen. Få alle seks artikler om sagen i BT PLUS.

BT har talt med syv nigerianske spillere med enten nutid eller fortid i FC Midtjylland. Flere af samtalerne er foregået ansigt til ansigt - andre over telefonen.

BT er i besiddelse af akter, der dokumenterer visse af de lønforhold, der er omtalt i artiklerne. Alle kilder, der har ønsket det, har godkendt det, de er citeret for.

Opret dig på BT PLUS og læs alle artiklerne i denne pakke:

  • FCMs fede fidus
  • "Jeg skulle bare skrive under"
  • Spillerforeningen: Angribeligt og potentielt ulovligt
  • FCM svarer igen: Intet ulovligt eller forkert
  • Michael Bolvig afviser bekyldninger
  • Stjerner på discountløn

Tvivlsomme agentaftaler og underbetaling af klubbens afrikanske stjernespillere er en del af hemmeligheden bag FC Midtjyllands succes, lyder anklagen fra tidligere og nuværende spillere.

Hent et kuld afrikanske spillere til Danmark. Tilbyd dem en agent, din klub har et tæt forhold til. Få de afrikanske spillere til at skrive under på kontrakter med minimumslønninger. Send agenterne hjem og lad spillerne sejle deres egen sø.

Denne simple, men muligvis ulovlige fremgangsmåde er en af årsagerne til, at FC Midtjylland i dag troner i toppen af Superligaen med to håndflader og ni fingre på DM-trofæet.

BT kan i dag afsløre, hvordan FC Midtjylland udstyrer unge, afrikanske spillere med spilleragenter, der udadtil tjener spillerens interesser, men som ifølge nogle af spillerne har deres loyalitet parkeret hos klubberne.

På denne måde undgår FC Midtjylland den værste modstand i forhandlingerne med deres afrikanske spillere og sparer penge, der kan spenderes på klubbens øvrige stjerner.

BT har været i kontakt med flere spillere, der har været fanget i midten af det, de føler er et rænkespil mellem FC Midtjylland og en lille gruppe danske agenter. To af disse spillere står frem på de næste sider i avisen.

Stjernerne underbetales

Samtidig med, at FC Midtjylland - med sportsdirektør Claus Steinlein i spidsen - tilsyneladende fører de unge talenter bag lyset, underbetales klubbens etablerede afrikanske stjerner.

Sylvester Igboun, Rilwan Hassan og Izunna Uzochukwu er i dag tre af FCMs store profiler. Sådan var det også, da de tre i efteråret 2013 forlængede deres kontrakter med klubben.

De tre spillere havde alle spillet over 100 Superliga-kampe og var i deres bedste fodboldalder. Alligevel formåede deres agenter, der bedst kan betegnes som ’venner af huset’ i FC Midtjylland, blot at skaffe dem kontrakter med en grundløn på 50.000 til 70.000 kroner om måneden. Det kan BT afsløre.

På det almindelige arbejdsmarked er de 50.000 kroner om måneden i grundløn, som én af spillerne tjener, en aldeles glimrende løn. Men i den normalt så guldrandede fodboldverden er det anderledes. Her er de afrikanske stjernespilleres betaling meget lavere end den gennemsnitlige superliga-spillers månedsløn på 104.000 kroner.

Igboun, Hassan og Izunna forlængede ganske vist deres aftaler på et tidspunkt, hvor FC Midtjylland havde økonomiske problemer. Men alligevel er lønningerne mistænkelige.

BT har været i kontakt med en række fodboldledere med kendskab til markedet, der alle betegner afrikanernes lønniveau som opsigtsvækkende lavt, når man tager deres fodboldmæssige niveau og anciennitet i betragtning. De ’burde’ tjene mellem to og tre gange så meget, lyder vurderingen.

Læs meget mere om FC Midtjyllands afrikanske fidus på de næste sider.