Tusinder af danskere har de seneste måneder modtaget breve med erstatningskrav for download af ulovlige og rettighedsbeskyttede film, men det er ikke for at skræmme, lyder det fra advokatfirmaet bag, Opus, der repræsenterer danske og udenlandske indehavere til film.

»Lige da jeg åbner brevet, så bliver jeg da skræmt,« fortalte Dennis Sørensen til BT, efter han havde modtaget et brev fra advokatfirmaet Opus, hvor han blev forelagt et erstatningskrav på 2200 kroner for at downloade en film, som han ifølge ham selv ikke havde kendskab til.

Og han er ikke den eneste, der finder advokatfirmaet Opus' metoder en smule skræmmende. I løbet af ugen har flere medier berettet om personer, der ligeledes har stillet spørgsmålstegn ved Opus' metoder.

Men ifølge Niels Dahl-Nielsen, der er advokat hos Opus, er der ikke tale om en skræmmekampagne.

»Jeg har hørt argumentet, og det mener jeg bestemt ikke, det er. De breve, som vi typisk sender ud i de her situationer, de er tre sider lange, og det er fordi, at vi faktisk anerkender, at det, der foregår på de her forskellige downloadtjenester, er meget teknisk, og det er tilsvarende teknisk at forklare, hvordan juraen passer på det, der er sket,« fortæller han og uddyber:

»Vi prøver at forklare det så pædagogisk, vi kan, men det er klart, at vi repræsenterer vores klienter og deres interesser, men vi vedlægger altså et FAQ ark, som vi løbende holder opdateret med de mest almindelige spørgsmål, som vi modtager, og det er vi altså ikke forpligtet til. I brevet opfordrer vi også folk til at søge advokathjælp, hvis de har spørgsmål, så vi gør det overhovedet ikke for at skræmme«.

Opus er dog nødt til at rette henvendelse til brugeren af den IP-adresse, hvor de har registreret download af ulovlige film, fortæller Niels Dahl-Nielsen

»Hvis din bil har været involveret i et trafikuheld, så kontakter politiet jo også dig, og hvis det så ikke er dig, så vil de jo gerne vide, hvem der har kørt bilen den dag,« fortæller han.

Download af rettighedsbeskyttende materialet har angiveligt været et stigende problem, fordi »mange lever i troen om, at det er forholdsvis risikofrit,« og at der har været konsensus om, at »når andre gør det, så kan jeg også gøre det.«

Har forståelse for situationen

Hvis man har modtaget et brev, hvori man bliver opkrævet et erstatningskrav, så er det Niels Dahl-Nielsen bedste råd, at man straks retter henvendelse til Opus, hvis ikke man har kendskab til ulovlighederne.

»Der er nogen, der har betalt og langt de fleste, som henvender sig, vil sådan set bare gerne have mere af vide. De har jo fuld forståelse for, at man gerne vil have standset det her.«

En stor del af brevmodtageren har dog været ganske flittige til at undersøge, hvad der kan være sket og efterfølgende vendt tilbage med en forklaring, fortæller Niels Dahl-Nielsen.

»Men indtil vi hører fra folk, så kan vi kun konstatere, at den pågældende IP-adresse er blevet brugt til noget ulovligt, og så kan vi ikke gå ud fra andet, end at det er ejeren til den IP-adresse, der har gjort det.«

Men er der ikke en fare for, at I får folk til at betale for noget, de rent faktisk ikke har gjort, af frygt for konsekvenserne?

»Det kan jeg selvfølgelig ikke udelukke, men vi gør alt, hvad vi kan, for at det ikke skal ske, og så må jeg bare igen opfordre folk til at komme til os, hvis de ikke har kendskab til det,« fortæller Niels Dahl-Nielsen.

Vil undgå retssager

I brevene fra Opus gøres det klart, at de har registreret download af ulovligt film på den pågældende IP-adresse, og det er blevet kritiseret for at være begrænset bevismateriale.

Men bevismateriale er dog kun noget, man bruger, når man er i en retssag, fastslår Niels Dahl-Nielsen.

»Men vores formål er ikke at skabe retssager, det er ikke derfor, vi gør det her, men det kan være nødvendigt for at fastslå ens ret, og det er rigtigt, så bliver beviserne relevante. Men så vurderer vi fra sag til sag, hvordan vi griber det an,« fortæller han.

Niels Dahl-Nielsen understreger samtidig, at de aldrig ville opfordre deres klienter til en retssag, hvis ikke de mente, at der var en chance for at vinde.

Høje erstatningskrav

Modtagerne af brevene er i de fleste tilfælde rådet til at indgå et forlig, hvor de betaler et beløb på adskillige tusinder kroner.

Hvordan kommer I frem til det beløb, der skal betales?

»Loven siger, at rettighedshaverne har krav på et rimeligt vederlag, og hvad er et rimeligt vederlag så?« spørger han.

»Det svarer til, at parterne ville blive enige om, hvis det, der er foregået, er aftalt lovligt, hvad ville det så koste«.

Niels Dahl-Nielsen understreger samtidig, at for Scanbox Entertainment, der er en af Opus klienter, fortsat skal kunne købe og videredistribuere film til danskerne, så er man nødt til at sætte en stopper for pirateriet.