Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det er berygtede fanger som Peter Madsen og Peter Lundin, som justitsminister Nick Hækkerup har fremhævet som skrækeksempler.

Men Hækkerups nye forslag om at stoppe livstids- og forvaringsdømtes datingliv vil i praksis gå ud over langt flere.

For der er i alt 35 livstidsdømte personer, der lige nu afsoner i de danske fængsler. Det oplyser Justitsministeriet i et svar til B.T.

Derudover er der 79 forvaringsdømte, men det vil kræve en individuel vurdering af deres domme, før det kan siges, hvor mange af dem der vil være omfattet af Hækkerups lovforslag.

Som B.T. skrev tirsdag, vil regeringen fratage fangers mulighed for at indgå i nye relationer de første ti år af afsoningstiden.

»Vi har haft eksempler med nogle af de promoverede livstidsdømte som Peter Madsen og Peter Lundin, der har fået kæresterelationer, mens de har siddet i fængsel,« lød det fra Nick Hækkerup.

Men der er ikke opbakning fra i hvert fald to af støttepartierne i rød blok.

Både SF og Enhedslisten skyder nu justitsminister Nick Hækkerups forslag om at forringe livstidsdømtes vilkår ned.

SFs retsordfører, Karina Lorentzen, kalder forslaget unfair.

Hun mener, at det ikke skal gå ud over andre livstidsdømte end Peter Madsen, der som bekendt dræbte journalisten Kim Wall i sin ubåd, og seriemorderen Peter Lundin, som har datet kvinder og er blevet gift, selvom de sidder bag tremmer.

»Jeg synes, vi skal nøjes med at gribe ind over for dem, der skaber problemerne. Lundin og Madsen er i en liga for sig, og det er krænkende, at de kan date løs,« siger Karina Lorentzen og tilføjer:

»Reglerne bør ikke gælde for de livstidsdømte, som har en normal og stille og rolig afsoning. Det er unfair, at to skal sætte standarden for de andre.«

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, bakker heller ikke op om forslaget.

Peter Madsens hustru, Jenny Curpen.
Peter Madsens hustru, Jenny Curpen.
Vis mere

»Jeg er meget skeptisk,« siger hun og fortsætter:

»Jeg kan godt forstå, der er et beskyttelseshensyn over for kvinderne, men jeg har svært ved at se, hvordan det her ikke krænker de indsattes rettigheder. Kontakt med omverdenen er vigtigt for resocialisering. Nu skal vi jo lige se forslaget, men jeg tror ikke, det er noget, vi kan støtte.«

Den livstidsdømte Peter Madsens hustru, Jenny Curpen, har også reageret.

»Jeg vil kæmpe for retten til at gifte sig. Fangen er stadig en borger, som har ægteskabelige rettigheder som alle andre borgere,« siger russiske Jenny Curpen i et interview med B.T.

Både Venstre og De Konservative har ellers meldt ud, at begge partier bakker op om forslaget fra S-regeringen.

Andre læser også