Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»Hvordan er det her muligt i år 2021 i det mest frie land i verden?«

Reaktionen kommer fra den livstidsdømte Peter Madsens hustru, Jenny Curpen, efter regeringen har fremsat et nyt lovforslag, der skal  sætte en stopper for livstidsdømtes datingliv.

»Jeg vil kæmpe for retten til at gifte sig. Fangen er stadig en borger, som har ægteskabelige rettigheder som alle andre borgere,« lyder det videre fra russiske Jenny Curpen.

Helt konkret agter regeringen med seks nye lovforslag at fratage de forvarings- og livstidsdømte fangers mulighed for at indgå i nye relationer de første ti år af afsoningstiden. Ifølge justitsminister Nick Hækkerup handler det om at beskytte ofrene, de pårørende og ikke mindst retsfølelsen.

»Vi har haft eksempler med nogle af de promoverede livstidsdømte som Peter Madsen og Peter Lundin, der har fået kæresterelationer, mens de har siddet i fængsel,« lød det fra Nick Hækkerup til B.T. tirsdag.

I det nye forslag vil Hækkerup også sætte en stopper for, at livstidsdømte kan medvirke i podcasts om deres forbrydelser eller få oprettet profiler på sociale medier uden først at have fået en tilladelse.

Men Jenny Curpen påpeger over for B.T., at der findes andre livstidsdømte fanger i Danmark, som muligvis kan ende med at blive taget til gidsel af de modbydeligheder, som Peter Lundin og Peter Madsen har stået bag.

»Hver gang lovgivningen skal strammes, starter medier den offentlige diskussion og illustrerer spørgsmålet med de to mest modbydelige livsfanger i Danmark – min mand Peter Madsen og hans 'kollega' Peter Lundin,« siger hun.

Peter Madsens hustru, Jenny Curpen.
Peter Madsens hustru, Jenny Curpen.
Vis mere

Hun tilføjer, at hun er helt bevidst om, at både Peter Madsen og Peter Lundin selv har gjort deres »bedste for at tiltrække negativ opmærksomhed«.

»Men som samfund har vi ingen rettigheder til at udligne livstidsindsattes liv, som var de ens. Vi har ingen ret til at sammenligne disse forskellige mennesker, deres personligheder, deres forskellige forhistorier, deres motiver, deres mentaliteter, deres reaktioner på selve begrebet straf og deres måder at udarbejde det på.«

Jenny Curpen og den livstidsdømte morder Peter Madsen blev gift i Herstedvester Fængsel 19. december 2019, og den russiske kvinde har gentagne gange udtrykt sig stærkt kritisk om det danske retssystem i offentlige opslag på Facebook.

Særligt i forbindelse med Peter Madsens flugt i fjor fortalte Jenny Curpen, at hendes ægtemand og andre indsatte havde begrænsede muligheder i de danske fængsler. Hun begrundede det blandt andet med, at Peter Madsen fortsat fik sine breve kontrolleret af fængselspersonalet.

»Jeg mødte min mand for første gang i mit liv på vores bryllupsdag. Jeg havde mit første private øjeblik med min mand efter otte måneders venten og efter ti måneders besøg med forbud mod enhver fysisk kontakt af enhver art. Ingen kram. Ingen kys. Ingen holden i hånden,« skrev hun blandt andet.

Det var også den forklaring, som Peter Madsen selv kom med, da retssagen i forbindelse med flugten fandt sted.

Under sin afhøring i retten forklarede han, at han begyndte at lege med tanken om at flygte tilbage i foråret 2019, efter forholdene i fængslet ifølge ham var blevet markant forringet over en længere periode.

Det gik blandt andet ud over hans besøg af pårørende, forklarede han i retten.

»Jeg kom i en situation, hvor jeg mistede troen på, at det overhovedet kunne føre til noget fornuftigt at afsone. Jeg var desperat. Jeg sagde til personalet, at de skulle være meget, meget bekymret,« lød det blandt andet.

Andre læser også